De invloed van kleur op je interieur

Laatst las ik een stuk over kleur in het interieur en het valt me op dat er vaak zo stellig wordt gesproken over de effecten van kleur. Enkele jaren geleden was ik betrokken bij een nieuw concept, waar tevens een kleuradviseur betrokken was. Deze persoon had ook een zeer stellige mening over kleuren, wat er in resulteerde dat de kleuren blauw en groen volledig werden verwijderd uit het concept.

En dat terwijl er op dit moment in de zorg juist veel gewerkt wordt met groene, natuurlijke kleuren omdat deze rust geven en het genezingsproces kunnen helpen verbeteren.

Uiteraard hebben kleuren een specifieke uitwerking op ons, maar een kleur kan verschillende nuances hebben. Ook scheelt het hoe groot het deel is dat een kleur krijgt en op welk vlak dit wordt toegepast. Ook de intensiteit van de kleur is belangrijk. Zo kan groen rustgevend werken maar ook drukkend of agressief overkomen. Kijk maar in onderstaande beelden.

Er zijn natuurlijk een aantal basis uitgangspunten die in bovenstaande beelden al zichtbaar zijn. Zodra een onderdeel in de ruimte donker wordt komt dit deel naar je toe. Als je het plafond donker maakt werkt dat drukkend. Maak je een achterwand donker, komt deze naar voren en zijn de zijwanden donker dan werkt dat vernauwend. Teveel kleur en met name felle kleuren kunnen er voor zorgen dat er geen rust meer is. Dominantie van kleur zorgt er ook voor dat andere onderdelen minder belangrijk worden. Het is dus belangrijk hier de juiste afwegingen in te maken.

Hieronder nog wat voorbeelden waarin zichtbaar is wat kleuren kunnen doen in het interieur maar ook dat kleur niet altijd het gevoel geeft dat je zou verwachten. In het voorbeeld heb ik de kleuren blauw en rood naast elkaar gezet. Algemeen bekend is dat blauw wordt geassocieerd met koel en rood met warm. Toch kun je in onderstaande beelden zien dat blauw ook warm en romantisch kan zijn en rood ook strak en koel. Het eerste beeld geeft de kleur steeds aan zoals men gewend is en de twee opvolgende beelden laten zien dat het ook anders kan.

Als interieur architect kun je hiermee spelen. Mijn mening is dat alle kleuren mogelijk zijn en dat je per situatie kunt bekijken wat het beste past, zonder uitzonderingen…..

Bedenk wat je wilt bereiken en pas daar de kleur op aan.


Met dank aan:

Margareth Bleeker
Bleeker Concepts
Email: Margareth@bleekerconcepts.nl
Met ruim 28 jaar ervaring is Bleeker Concepts specialist in het ontwerpen, ontwikkelen en realiseren van aantrekkelijke en commercieel succesvolle retail concepten. Daarnaast is Bleeker Concepts actief in kantoren, de zorg, horeca, leisure en woningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *