Binnenlandse vakantiemarkt; Straks vakanties hamsteren?

De vrijetijdssector wordt zwaar getroffen door de Coronacrisis. Er wordt geen boeking meer gemaakt en het regent annuleringen. Maar wat gebeurt er als het straks lekker weer wordt en de Coronamaatregelen worden versoepeld?

Landal Esonstad (Foto: redactie Pretwerk.nl)

Dan gaan Nederlanders weer aan hun vakantie denken. En de kans is groot dat deze en masse in Nederland wordt geboekt.

ZKA Strategy verwacht dat er dit jaar fors meer binnenlandse overnachtingen plaatsvinden in de zomermaanden juli-augustus en dat deze boekingen in een heel kort tijdsbestek worden gemaakt, zodra de Corona-maatregelen versoepeld worden. ZKA Strategy voorziet dan ook
dat er tijdens de zomermaanden grote schaarste zal ontstaan bij Nederlandse campings, bungalowparken, hotels en B&B’s.

Vakanties hamsteren?

ZKA Strategy verwacht dat veel Nederlanders –zodra de mogelijkheden hiervoor ontstaan op zoek gaan naar een vakantieplek in Nederland, omdat buitenlandse vakanties worden geannuleerd. Want in Nederland is men verzekerd van goede gezondheidszorg, dicht bij familie en kent men het vakantieaanbod goed. Bovendien is een vakantie inmiddels verworden tot een ‘eerste levensbehoefte’. Ook is de noodzaak om erop uit te trekken na weken van sociaal isolement hoog. Dus wat gebeurt er straks als het aantal coronabesmettingen afneemt en de beperkende maatregelen worden versoepeld? Wouter de Waal, adviseur van ZKA Strategy en voormalig directeur van VVV Texel hierover: ‘Het bestedingspatroon aan vakanties zal zeker wijzigen, maar helemaal niet op vakantie gaan is voor veel mensen een verschrikking. Dus zullen veel mensen voor Nederland kiezen en ik verwacht dat we straks massaal vakanties gaan hamsteren. Zeker als het weer warmer wordt en mensen hunkeren om naar buiten te gaan.’ De kans is dus groot dat de vakantie naar Ibiza wordt vervangen door eentje naar Texel.

Vooruitdenken is essentieel

Een van de problemen in Nederland is dat veel toeristen hun vakantie hebben geannuleerd. Daardoor moeten logiesbedrijven (campings, bungalowparken, hotels en B&B’s) momenteel veel boekingen terugbetalen. Dit leidt tot serieuze en acute liquiditeitsproblemen. Om gasten die nu willen boeken zekerheid te bieden heeft Brancheorganisatie HISWA-RECRON hiervoor de ‘Vakantievoucher’ ontwikkeld. Deze geeft het recht om voor hetzelfde bedrag een vakantie/boot bij hetzelfde watersport- of recreatiebedrijf op een later tijdstip te verzilveren. Hierdoor heeft de consument die in Nederland wil boeken alle zekerheid om toch een vakantie in eigen land te beleven en de financiële problemen bij ondernemers verminderen.

Op de zeer korte termijn is het van belang dat logiesbedrijven dit – ook financieel – zeer zware voorjaar, weten te overleven. ZKA Strategy pleit er dan ook voor dat gezonde bedrijven worden ondersteund om deze periode financieel te overbruggen. Dat kan door de gepresenteerde generieke overheidsmaatregelen, door de voucherregeling van HISWA-RECRON, liquiditeit-verruimende maatregelen en door meer coulance van vastgoedeigenaren. Want alleen bedrijven die kunnen blijven bestaan, kunnen straks weer volop gasten ontvangen. En de kans is groot dat dit zomaar tot gezonde drukte zal leiden, al dan niet op 1,5 meter afstand van elkaar.


Met dank aan: Wouter de Waal, adviseur bij ZKA Strategy


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *