In de persconferentie van maandag 8 maart 2021 heeft het demissionair kabinet aangekondigd te verwachten dat er rond Pasen weer verdere versoepelingen mogelijk zijn. Met een open brief aan het kabinet neemt de Club van Elf het voortouw om de attractiesector weer heropend te krijgen vanaf het lucratieve Paasweekend.

Op dit moment is er nog geen perspectief geboden voor de gecontroleerde dagrecreatie, zoals onder andere dierentuinen, attractieparken en musea. En niet alleen de Club van Elf maakt zich zorgen. Op Linked-in hield o.a. Michael van Hoorne (avonturenboerderij Molenwaard) een onderbouwd pleidooi voor heropening van de attractiesector. 

De Club van Elf schrijft in de brief:

Met het voorjaar in aantocht gaat Nederland er massaal op uit en is de trek naar stadsparken, stranden en bossen onhoudbaar. Dagattracties roepen het kabinet dan ook op om de doorstroomlocaties tegelijkertijd met de buitenterrassen van de horeca te openen om de drukte op een verantwoorde manier te spreiden.

“Het demissionair kabinet neemt een groot risico door de gecontroleerde dagrecreatie onnodig lang dicht te houden”, vertelt Mascha van Till-Taminiau, voorzitter van de Club van Elf. “Dierentuinen, musea en attractieparken zijn bij uitstek geschikt voor gereguleerde spreiding van bezoekers. Het zou onverstandig zijn om tijdens deze crisis nu chaos in de publieke ruimte te riskeren, terwijl er professionele begeleiding en beschikbaarheid van commerciële dagattracties is.”

Veilig Samen Uit

Al in 2020 stelde de Club van Elf het Veilig Samen Uit-protocol op, waarbij maatregelen getroffen zijn om alle bezoekers een veilig en verantwoord dagje uit te bieden. “We hebben vorig jaar laten zien dat Veilig Samen Uit goed mogelijk is en werkt”, aldus Van Till-Taminiau. “Door bezoekers vooraf te laten reserveren en de capaciteit te verlagen kan de anderhalve meter afstand gegarandeerd worden. Ook worden de hygiënemaatregelen continu in acht genomen en gaat alles in samenspraak met de burgemeesters en veiligheidsregio’s.”

Oproep dagattracties

Van Till-Taminiau begrijpt dat het kabinet de samenleving verantwoord wil heropenen. “Maar de heropening van de buitenterrassen van de horeca is een positief signaal dat niet los kan worden gezien van de heropening van de dagrecreatiebedrijven.”

Dagrecreatiebedrijven roepen het kabinet dan ook dringend op om per 31 maart - tegelijk met de buitenterrassen van de horeca - ook dierentuinen, attractieparken en musea toe te staan hun faciliteiten te openen. In de hele sector staan 60.000 medewerkers klaar om 10.000 hectare gecontroleerde ruimte veilig te ontsluiten.

Bron en meer informatie: Club van Elf

Michael van Hoorne wijst op de risico's van gesloten attracties

Ook Michael van Hoorn, directeur van o.a. Avonturenboerderij Molenwaard, pleit op Linked-in voor een hele snelle heropening van de attractiesector. "Door de themaparken & dierentuinen niet de ruimte te geven om open te gaan met Pasen neemt het kabinet drie hele grote risico’s:

  1. Allereerst door geen spreiding te bieden en meer mogelijkheden om erop uit te gaan met Pasen zal het veel te druk worden op stranden, in parken, op muurtjes bij de ijssalons en zullen natuurgebieden worden plat getrapt.
  2. Ten tweede, in het zicht van de haven geeft het een laatste misschien wel fatale klap aan kleine en middelgrote parken en wordt er daarmee een heel groot economisch risico genomen.
  3. En ten derde is de geestelijke rek uit mensen en door niet een veilig buiten-uitje in het vooruitzicht te stellen en te laten beleven zal er nog een klap worden gegeven aan de geestelijke gesteldheid van het Nederlandse volk.

Het is niet nodig. Wij kunnen veilig open. Dit is vorig jaar ten volle bewezen en onderschreven. Wij kunnen als sector publieksstromen managen; het is ons vak. Geef ons de kans dit vak uit te oefenen. Vertrouw ons.  Dat deed u vorig jaar ook, en met succes!"

Opgetekend door Michael van Hoorne van  Avonturenboerderij Molenwaard