Op 2 juni zette de Nationale Veiligheidsraad van België het licht op groen voor een veilige herstart van de toeristische activiteiten in Vlaanderen; en dat vanaf 8 juni. Meteen het sein voor Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir om, samen met partners uit de sector, het toeristisch seizoen voor heropend te verklaren. 

Op 2 juni zette de Nationale Veiligheidsraad van België het licht op groen voor een veilige herstart van de toeristische activiteiten in Vlaanderen; en dat vanaf 8 juni. Meteen het sein voor Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir om, samen met partners uit de sector, het toeristisch seizoen voor heropend te verklaren. 

Zie ook: België versoepelt restricties voor recreatie en horeca (3 juni)

1. Bezoekersmanagement

Cruciaal in deze heropstart is een doordacht plan rond bezoekersmanagement. Een optimale spreiding van de bezoekers in tijd en ruimte essentieel is voor een kwalitatieve en veilige toeristische beleving. Daarom lanceert Toerisme Vlaanderen 'YouFlanders', een handige mobiele applicatie voor toeristische uitbaters én bezoekers om een zorgeloze vakantie in Vlaanderen mogelijk te maken. De applicatie geeft gebruikers een overzicht van alle bezienswaardigheden en toeristische diensten in hun nabijheid of op hun bestemming. Ze vinden er alle informatie die nodig is om met een gerust gemoed op pad te gaan: welke (extra) veiligheidsmaatregelen zijn van toepassing? Waar moet ik op letten? Is het daar op dit moment druk? Wat zijn rustigere alternatieven? Voor de toeristische ondernemers voorziet de applicatie een directe toegang om de nodige informatie over hun toeristisch aanbod én de drukte-indicatie zelf aan te geven.

Meer informatie: YouFlanders op toerismevlaanderen.be

2. Informatie en inspiratie voor binnenlandse vakanties

Om bezoekers te sensibiliseren over ‘het nieuwe reizen’ verschijnt er op 6 en 7 juni in alle Belgische kranten een speciale katern over hoe we onze klassieke reisroutines kunnen doorbreken. Want uit onderzoek blijkt dat 80% van de Belgen druk bevolkte plaatsen liever vermijdt. Reizen in de zomer van 2020 zal duidelijk anders zijn: bewuster en dichterbij. Het zal beter zijn voor het welzijn van vele mensen die echt nood hebben aan het helend effect van vakantie na een lange en zware periode van thuiszitten. Het zal ook beter zijn voor onze lokale economie, beter voor het milieu, beter voor de waardering van onze eigen streek… 

Vanaf 8 juni start ook een brede binnenlandse inspiratiecampagne die tal van verborgen parels onthult en mensen uitnodigt om te overnachten in Vlaanderen Vakantieland. De warme boodschap die daarmee gepaard gaat is “We hebben jullie gemist. #welkomterug”. Op die manier willen we de toeristische bestedingen in Vlaanderen op korte termijn verhogen. De campagne bestaat uit verschillende fases. Eerst spelen we in op de emoties die gepaard gaan met terug uit ons kot te mogen komen. Daarna zetten we in op de verschillende reismotivaties: sommige mensen willen zich volledig onderdompelen in een avontuur, anderen zoeken cultuur of een alternatief voor festivals, nog anderen zoeken rust. We zorgen met de campagne voor inspiratie en informatie op maat, gans de zomer. We tonen deze zomer ook al het unieke van Vlaanderen Vakantieland op televisie, in samenwerking met de Belgische media.

Bron en meer informatie: www.toerismevlaanderen.be

Heropening recreatiesector in fasen

De openstelling van de recreatiesector vanaf 8 juni gaat wel gepaard met de nodige beperkingen. De Vlaamse branche-organisatie RECREAD vat de randvoorwaarden samen in twee thema's:

  1. Voor de logiessector komt er een officieel federaal minimaal veiligheidsprotocol die zal gelden in geheel België. Daar zullen beperkte en minimale voorwaarden in staan voor de logiessector. Naar wij vernemen zal dit officieel protocol eerder ‘basic’ zijn met veel van de bekende basisregels.
  2. De overheid verwacht wel dat elke logiessector ook een eigen meer uitgewerkt veiligheidsplan heeft en dat de ondernemers dit gebruiken. Dit eigen sectoraal veiligheidsplan moet natuurlijk beantwoorden aan de minimale voorwaarden, maar moet niet meer goedgekeurd worden door het GEES-comité.

Op 8 juni zijn nog niet alle recreatievoorzieningen geopend. Zwembaden, casino's en indoor speelvoorzieningen bijvoorbeeld, moeten nog wachten tot 1 juli.

Meer informatie: www.recread.be