België versoepelt de restricties voor recreatie en horeca

De nationale veiligheidsraad van België heeft diverse versoepelingen bekend gemaakt. Reisrestricties naar het buitenland worden per 15 juni deels opgeheven. Vanaf 8 juni mogen Belgen weer op vakantie in eigen land. Dat is ook het moment waarop horecabedrijven weer open gaan. Pretparken blijven tot 1 juli gesloten.

Walibi België mag per 1 juli weer open

Het opheffen van de reisrestricties is mede afhankelijk van de mogelijkheden die in de bestemmingslanden worden geboden. Zoals het er nu naar uitziet mogen Belgen vanaf 15 juni weer naar Nederland op vakantie.

De Premier van België, Sophie Wilmes, maakte de nieuwe maatregelen vandaag bekend in de persconferentie. Andere onderdelen van de versoepeling die een raakvlak hebben met de vrijetijdssector:

  • Fitnesscentra mogen vanaf 8 juni weer open – Zwembaden en wellnesscentra blijven voorlopig gesloten.
  • Ook het georganiseerd sporten wordt weer toegestaan vanaf 8 juni. – met uitzondering van contactsporten.
  • Vanaf 1 juli worden culturele evenementen met publiek weer toegestaan. De groepsgrootte van het publiek wordt gemaximeerd op 200 personen. Ook bioscopen vallen onder deze regeling.
  • Speelhallen en casino’s mogen per 1 juli weer open.

In België waren de beperkingen voor dierentuinen en musea al eerder versoepeld.

De Belgische horeca mag open blijven tot 1 uur ’s nachts. Dat was voor deze zwaar getroffen sector ook een mooie meevaller.

Pretparken even in paniek

Er circuleerde gisteren een advies aan de nationale veiligheidsraad om de pretparken tot 1 augustus gesloten te houden. Dat advies is dus niet overgenomen. Diverse parken lieten aan de website Looopings.nl weten dat zij een openingsdatum van 1 augustus volstrekt onacceptabel en ongewenst vinden. En Jean-Christophe Parent, CEO Walibi Belgium, reageerde met een persbericht waarin hij aangaf:

“In onze buurlanden zijn pretparken geopend, of openen ze binnenkort. Ook de Belgische grenzen zouden op 15 juni opnieuw openen. Belgen kunnen bijgevolg naar pretparken in Nederland, Frankrijk en Duitsland, maar in eigen land niet. Deze incoherentie lijkt absurd en zou dramatisch zijn voor het Belgische toerisme. We hebben echter het volste vertrouwen in de redelijkheid die de Nationale Veiligheidsraad zal aantonen in zijn beslissing.”

Actuele informatie over de situatie in België: https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *