Waterrecreatie is van groot maatschappelijk en economisch belang voor Nederland.

De commissie Roeiwateren van de KNRB heeft in samenwerking met Waterrecreatie Nederland een factsheet van de roeisport opgesteld. Hierin wordt de waarde van de roeisport in beeld gebracht en uitgebeeld waarom het voor betrokken instanties belangrijk is hiermee rekening te houden en de roeisport toekomstbestendig te maken.

Nederland heeft bijna 2,6 miljoen waterrecreanten – een groep die aandacht verdient en die een grote maatschappelijke en economische waarde vertegenwoordigt. De omzet van de watersportindustrie evenaart die van de binnenvaart of de akkerbouw. De waterrecreatiesector is goed voor ruim 2,1 miljard euro omzet en geeft 20.300 mensen werk, die de ruim 2,6 miljoen Nederlanders plezier op het water geven.

Een sterke sector als partner voor de overheid

De waterrecreatiesector heeft de ambitie om niet alleen helder, eensluidend en consistent te zijn inzake haar belangen, maar wil ook de synergie met andere sectoren, overheden en maatschappelijke organisaties bevorderen. Zij heeft dat vertaald in acht toekomstige ambities voor de toekomst van waterrecreatie in 2025:

  1. Waterrecreatie is er voor iedereen
  2. Waterrecreatie is laagdrempelig, gevarieerd en betaalbaar
  3. Waterrecreatie is er in en om de stad
  4. Waterrecreatie-gebieden zijn bereikbaar en staan in goede verbinding met elkaar
  5. Waterrecreatie als opstap naar watersporten op Olympisch niveau
  6. Nieuw water beschikbaar voor waterrecreatie
  7. Waterrecreatie is grenzeloos
  8. Waterrecreatie is veilig en duurzaam

Wij hebben immers een gezamenlijk doel: het bouwen aan een mooi en gevarieerd waterrecreatieland. Dit vraagt om goed overleg tussen private en publieke partijen als ook waterrecreatiesector partijen onderling. Samenwerking met betrekking tot de ontwikkeling van Nederland als waterrecreatieland en over de uitdagingen en opgaven die daaruit voortkomen. Daarbij is het van belang om vrijelijk informatie, kennis en competenties met elkaar uit te wisselen. Dat is belangrijk om tot een gecoördineerde uitvoering van beleid en programma’s te komen. Ten slotte vraagt de toekomst van waterrecreatie om een goede en inzichtelijke financieringsstructuur. Een structuur waarin de overheid, de waterrecreatiesector en de waterrecreanten een rol hebben.

Bron en meer informatie: www.waterrecreatienederland.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *