Waarom geen enkel evenement straks meer zonder AI Agent kan

De snelle opkomst van Generative AI biedt nieuwe mogelijkheden in de evenementensector, vooral door AI Agents. AI Agents zijn virtuele assistenten die autonoom complexe taken uitvoeren. Ze ontlasten evenementorganisatoren en helpen bezoekers aan waardevolle informatie en contacten, wat leidt tot hogere marges en een verhoogde Return on Time Invested (ROTI).

Generative AI draait op Large Language Models (LLM) die met machine learning grote datasets analyseren en patronen herkennen om voorspellingen te doen. Meer data betekent nauwkeurigere voorspellingen.

Om een LLM effectief te gebruiken, moeten gebruikers steeds nieuwe, gedetailleerde instructies geven. Het formuleren van deze ‘prompts’ kan lastig zijn, en zelfs de beste modellen zoals OpenAI’s GPT-4 en Anthropics Claude-3-Sonnet missen soms specialistische kennis die cruciaal is voor beurzen en congressen.

AI Agents zijn ontworpen om specifieke taken autonoom uit te voeren met behulp van krachtige AI-modellen. In tegenstelling tot traditionele chatbots, die eenvoudige vragen beantwoorden, maken AI Agents gebruik van neurale netwerken van LLM’s, vergelijkbaar met menselijke hersenen. Ze hebben ook specifieke instructies, een eigen ‘geheugen’ en hulpmiddelen om zelfstandig complexe taken uit te voeren.

Aan complexe opdrachten werken

AI Agents kunnen veel autonomer aan complexe opdrachten werken en automatisch meerwaarde genereren. OpenAI-kopstuk Sam Altman noemde deze toepassing al de de killer app van AI‘. Specialisten werken nu aan specifieke instructies voor AI Agents in de evenementensector, vooral voor repetitieve activiteiten waar organisatoren vaak mee worstelen.

Het managen van uitnodigingen, tickets, gastenlijsten en CRM-koppelingen kan nu al worden overgedragen aan AI Agents, zoals Beam, Bizzabo’s, Grip of Boomset. AI-gestuurde ‘personal event assistants’ beheren ook de informatie die bezoekers voor, tijdens en na een event ontvangen, en verwerken data over sessies, standbezoeken en contacten in persoonlijke profielen.

Inzichten uit databergen halen

Met AI-modellen kun je steeds meer inzichten uit groeiende databergen halen, zodat je de voorkeuren van bezoekers beter leert kennen en toekomstige AI Agents van complexere instructies kunt voorzien. In de toekomst zou je je virtuele eventmanager bijvoorbeeld kunnen vragen om een compleet programma samen te stellen dat binnen het budget past.

Generative AI zal professionals de komende jaren helpen om sneller inzicht te krijgen in nieuwe trends en ontwikkelingen. Hoewel kennis opdoen nu nog een belangrijke reden is om naar een evenement te gaan, zal dit motief afnemen. Het opdoen en onderhouden van waardevolle persoonlijke contacten, die alleen op jouw evenement plaatsvinden, wordt belangrijker. Meer waardevolle contacten verhogen de ROTI voor zakelijke bezoekers.

Return on Time Invested

Return on Time Invested wordt een steeds belangrijkere metric in de evenementenwereld. Waar Return on Investment (ROI) tastbare resultaten meet zoals omzet en rendement, maakt ROTI de holistische bezoekerservaring meetbaar. Dit wordt effectiever met een virtuele personal assistant voor elke bezoeker.

Die personal assistant kan bezoekers proactief helpen om presentaties, stands en content te selecteren die het beste passen bij hun voorkeuren en doelen. Omdat de AI Agent een service is van de organisator, heeft deze (met toestemming) toegang tot de profielen van andere bezoekers. Hierdoor wordt de AI Agent een effectieve matchmaker die waardevolle contacten legt en de ROTI-stijging nauwkeurig meet.


Met dank aan (auteur): Stef Driessen, sector banker leisure bij ABN AMRO

Deze column verscheen eerder bij Publique.nl, hét vakblad voor livecommunicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *