Vitale vakantieparken naar een next level

Donderdag 2 juni 2022 vond het landelijke congres ‘Vitale vakantieparken’ plaats in de Bonte Wever in Assen. Een mooie, inspirerende dag met een rijke variatie aan gasten en sprekers, vanuit verschillende perspectieven. ZKA Leisure Consultants was hierbij aanwezig en vatte de belangrijkste inzichten samen.

foto door Pretwerk.nl

Vitale Vakantieparken in Drenthe was de host en ze organiseerde dit in samenwerking met de provincie Drenthe, ondersteund door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Hoofdconclusie

De hoofdconclusie die na het congres resoneert is dat de programma’s Vitale Vakantieparken in Nederland naar een next level moeten om nog krachtiger resultaten te halen. Misschien vormt de retailagenda wel een inspirerend voorbeeld. In de retailagenda komen regie, samenwerking en capaciteit in een effectieve aanpak samen. 

De belangrijkste lessen van het congres Vitale Vakantieparken

  • Doorgaan met huidig beleid, maar wel intensiveren: het vitaliseren van vakantieparken is soms taai en ingewikkeld. Het raakt namelijk meerdere overheidsafdelingen zoals: ruimte, economie, sociaal en veiligheid. Maar er komt veel positieve energie los, en de sector maakt stapjes vooruit. Toch moet er ook een schep bovenop om meer resultaat te halen. Op dit moment gaat het in veel regio’s eigenlijk niet snel genoeg.
  • Zorgen over de toekomst: ‘niets doen is geen oplossing’, blijkt eigenlijk bij alle bezoekers het motief. De sector moet doorpakken en zorgen dat er slim na wordt gedacht over de toekomst. Zeker met het oog op alle nieuwe parken die gebouwd worden en die (naar verwachting) over een x-aantal jaar minder vitaal zijn. Ook de toekomst van getransformeerde parken moet goed uitgedacht worden; als een park binnen 7-10 jaar natuurgebied gaat worden – wat gaat er dan gebeuren met de bewoners van het vakantiepark?
  • Toekomstplan nodig met duidelijke eisen: programma’s over vitale vakantieparken zouden nog meer gericht moeten worden op het maken van duidelijke keuzes. Daarbij horen ook het stellen van eisen en het handhaven hiervan. Een voorbeeld hiervan is de wijze van uitponding bij nieuwe parken. Eisen stellen moet het makkelijker maken om nieuwe vakantieparken toekomstbestendig te creëren en bestaande niet-vitale vakantieparken makkelijker te transformeren. Hierin is het ook van belang dat gemeenten vroeg om tafel gaan bij mogelijke transformatie van een vakantiepark om zo betrokkenheid te laten zien en het proces te begeleiden waar nodig.
  • Transformatie is een mogelijke oplossing: dit biedt ook veel kansen voor aandachtsgroepen in de samenleving en flexwonen. Het is van belang transformatie serieus te onderzoeken. Dit kan in verschillende vormen zijn, naar (flex)wonen, natuurgebied of een andere bestemming. Het transformeren naar wonen sluit goed aan op de pijlers waar de Rijksoverheid vanuit het ministerie van BZK nu de focus op legt. Het transformeren van een vakantiepark naar wonen heeft de voorkeur vanuit het ministerie en biedt mogelijkheden om deze pijlers (behoefte aan wonen en niet-vitale vakantieparen) in combinatie op te lossen.
  • Excelleren van kansrijke vakantieparken. Om te ontwikkelen ligt de grootste taak bij  ondernemers zelf. Ook spelen grote investeerders (private equity buitenlandse toetreders) steeds meer een rol. Uit lessen van andere sectoren (zoals de retail sector) blijkt dat een dominante investeerdersmarkt niet direct negatief is. Wel is waakzaamheid geboden. Bijvoorbeeld waar het gaat om de rechten van jaarplaatsen die nogal eens verdreven worden bij herontwikkeling, de lokale verbondenheid van nieuwe spelers en waar het gaat om uitponding zonder exploitatiefocus.
  • Om tafel met de brancheorganisatie en recreatieondernemers: tijdens het congres waren de brancheorganisatie en veel recreatieondernemers aanwezig. Zij gingen in gesprek met de overheid over de toekomst. Pure winst na 2 jaar corona.
  • Kennis bundelen is waardevol: er is veel gaande in Nederland op het gebied van vitaliseren van vakantieparken. Het is waardevol om kennis en ervaring te delen met elkaar en daarop aansluitend te bundelen. Zo worden regionale en provinciale aanpakken steeds beter. Tijdens het congres werd de samenwerking tussen de programma’s vitale vakantieparken Drenthe, Overijssel en Gelderland bekrachtigd. Een goed initiatief want op deze manier bundelen zijn hun kennis en zijn ze een krachtiger gesprekspartner voor de rijksoverheid.
  • Betrokkenheid vanuit het ministerie blijft: wat betreft de landelijke actieagenda vitale vakantieparken gaf de directeur-generaal van het ministerie aan dat het ministerie betrokken wil blijven. Het ministerie heeft nog geen duidelijke voorkeur voor een toekomstige koers. We ziet ze kansen voor de combinatie van wonen en niet-vitale vakantieparken. Er ligt een grote kans voor recreatieondernemers, provincie en gemeenten om deze koers in te vullen en om de programma’s te versnellen.  

Meer informatie: www.vitalevakantieparkendrenthe.nl/landelijkcongres2022

Met dank aan (optekenen van de belangrijkste lessen): Het team van ZKA leisure consultants.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *