Hoe kun je personeel in horeca (en recreatie) werven en behouden

ABN AMRO heeft vandaag weer de maandelijkse leisure update gepubliceerd. Dit keer ligt de focus op de personeelstekorten in de horeca. Een groot deel van de lessen is ook prima toepasbaar op de recreatiesector. Vooral als het gaat om het verbeteren van de factoren die werken in de horeca (en recreatie) aantrekkelijker maken.

Het welzijn van de medewerkers in de horeca is één van de belangrijkste verbeterpunten volgens het rapport: “Hoewel de scores op de indicatoren persoonlijke ontwikkeling en werk-privé balans zijn toegenomen, blijven deze twee categorieën in de horeca flink onder het gemiddelde van het bedrijfsleven scoren. De variabelen die de mate van gezondheid bepalen, scoren in de horeca allemaal slechter dan de afgelopen twee jaren. Blijvende aandacht op deze drie thema’s is aan te bevelen.”

Werk-privébalans

In een publicatie van ABN AMRO uit 2021 over het welzijn van medewerkers bleek dat de horeca er goed aan zou doen werknemers meer zelfstandigheid te geven in het nemen van beslissingen en het opnemen van verlof. Vooral de vrijheid om verlof op te nemen wanneer gewenst, wordt door werknemers als zeer belangrijk ervaren. Uit de Welzijnsmonitor blijkt dat in 2022 de vrijheid om verlof op te nemen in de horeca is gestegen alsook de vrijheid in het bepalen van werktijden. Laatstgenoemde zit nu zelfs op het gemiddelde van het totale bedrijfsleven.

Gezondheid

Op het terrein van gezondheid van werknemers valt nog veel te winnen; de zes indicatoren uit de Welzijnsmonitor laten allemaal een verslechtering zien. Na een verbetering tijdens de coronapandemie geeft inmiddels een groeiend aantal horecawerknemers aan te kampen met ochtendmoeheid (21 procent) en een leeg gevoel op werk (31 procent). Ook emotioneel uitgeput zijn is een klacht die inmiddels is opgelopen van 11 procent van de werknemers in 2020 naar ruim 19 procent in 2022. Een verklaring voor dit alles zou kunnen zijn dat horecawerknemers meer werkdruk ervaren vanwege de grote personeelstekorten.

Persoonlijke ontwikkeling

Over het algemeen neemt de tevredenheid over werk en arbeidsomstandigheden toe. Wel blijft de groei van beloning in de horeca achter bij de rest van het bedrijfsleven, zo blijkt uit eerder onderzoek van ABN AMRO. De verwachting is dat de nieuwe cao een flinke loonstijging tot gevolg heeft, al wordt hier momenteel nog over onderhandeld. Tegelijk zal het hele loongebouw tegen het licht moeten worden gehouden. In tegenstelling tot de detailhandel waar de loongroepen mee zijn gestegen met het verhoogde minimumloon dit jaar, is dit in de horeca niet het geval. Hierdoor zitten nu de onderste vijf lagen van het loongebouw in de horeca op minimumloonniveau, en dat komt neer op ongeveer de helft
van alle functies.

Scholing en cursussen

Een van de variabele van persoonlijke ontwikkeling is deelname aan scholing. Hoewel er veel voorbeelden zijn van horecabedrijven die op scholing inzetten, scoort de horecasector binnen het totale bedrijfsleven hier het laagst. McDonalds is een positief voorbeeld van een bedrijf dat een uitgebreid programma heeft opgesteld waarbij de ontwikkeling van de mens achter de medewerker centraal staat.Het bedrijf is van mening dat opleidingen moeten aansluiten bij wat de medewerkers boeit waardoor ze zowel professioneel als persoonlijk kunnen groeien. Dit doet McDonalds onder andere door middel van een eigen Academy en door samen te werken met externe opleidingen als SVO Vakopleiding Food.

Omdat niet alle medewerkers eenzelfde achtergrond hebben, wordt ook gekeken naar manieren om dezelfde kansen voor hen te creëren. Bijvoorbeeld door te helpen bij het financieel weerbaar maken van de medewerkers of door het aanbieden van taaltrainingen.Bij het bepalen van de opleidingen is het belangrijk om te weten wat het gewenste carrièrepad van de medewerker is. Het is daarom belangrijk dat werkgevers aandacht hebben voor en luisteren naar de wensen en behoeften van elke individuele medewerker.

Bron en meer informatie: www.abnamro.nl


Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *