Het geheim achter het succes van pannenkoekenhuizen

Pannenkoekenrestaurants genieten van aanhoudend succes, mede dankzij hun efficiënte bedrijfsvoering, aantrekkelijke prijsstelling en mooie locaties. Personeelstekorten lijken in deze branche geen issue te zijn, en met de vergijzing op komst zal de klandizie alleen maar groeien.

Uit gegevens van het faillissementenregister blijkt dat de pannenkoekenbranche de afgelopen acht jaar slechts vijf faillissementen heeft gekend. Daarmee behoort de pannenkoekenbranche tot een van de meest stabiele segmenten binnen de Nederlandse horeca. Terwijl andere horecagelegenheden worstelen met het behouden van gasten en personeel, blijven pannenkoekenrestaurants een populaire keuze. Uit data van Locatus blijkt dat het aantal pannenkoekenrestaurants tussen 2010 en 2024 is gestegen met 11,9 procent naar 339. Het aantal klassieke restaurants, waar drank alleen verstrekt wordt bij het eten, daalde over dezelfde periode met 1,0 procent.

Daarnaast zal het aantal trouwe gasten van pannenkoekenrestaurants, namelijk de senioren, toenemen door de vergrijzing. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zal het percentage 65-plussers stijgen van 20,5 procent in 2024 naar 24,9 procent in 2040. Uit een rapport van Van Spronsen en Partners blijkt dat senioren, samen met gezinnen, zorgen voor circa driekwart van de omzet in het pannenkoekensegment. De toename van de groep ouderen kan een positief effect hebben op pannenkoekenrestaurants, ziet Janneke van der Ham, marketingspecialist van de Vereniging van Erkende Pannenkoekenrestaurants: “De vergrijzing zorgt ervoor dat meer opa’s en oma’s met hun kinderen en kleinkinderen de weg naar pannenkoekenrestaurants vinden.”

Wat ligt er ten grondslag aan het aanhoudende succes?

De hoge omloopsnelheid is een van de sleutelfactoren die pannenkoekenhuizen zo winstgevend maakt. Pannenkoeken hebben een relatief korte bereidingstijd. Dit leidt ertoe dat gasten snel geholpen kunnen worden, wat vooral voor gezinnen met jonge kinderen een uitkomst is. Een tafel kan op een avond daardoor meerdere keren bezet worden. Daarbij hebben pannenkoekenrestaurants vaak veel zitplaatsen door hun grote locaties.

Daarnaast is de prijsstelling van pannenkoekenhuizen voor een breed publiek aantrekkelijk. De inkoopprijzen zijn relatief laag doordat er met een beperkt aantal ingrediënten een enorme verscheidenheid aan pannenkoeken gemaakt kan worden. Dit dempt enerzijds de prijs en beperkt anderzijds voedselverspilling. De lage inkoopkosten zorgen er ook voor dat de marges hoger zijn, waardoor pannenkoekenrestaurants hun prijzen competitief kunnen houden.

De relatief lage prijs van pannenkoeken zorgt ervoor dat pannenkoekenrestaurants in het middensegment vallen en daarmee veel doelgroepen aanspreken, van gezinnen en toeristen tot studenten en senioren. Als een doelgroep wegvalt, wordt het gat snel weer opgevuld door gasten uit een andere doelgroep.

Verder zijn pannenkoekenrestaurants populair vanwege hun vaak strategische locaties nabij natuurgebieden en wandel- en fietsroutes. Deze locaties maken ze ideaal voor gezinnen, fietsers en wandelaars die op zoek zijn naar een ontspannen eetervaring na een actieve dag in de buitenlucht. Vooral kleinere woonplaatsen, gelegen in bosrijke omgevingen of kustplaatsen zoals Lage Vuursche, Berg en Dal en Noordwijk aan Zee, hebben veel pannenkoekenrestaurants. De combinatie van een prachtige omgeving en een toegankelijk menu zorgt voor een constante toestroom van gasten.

Foto Pretwerk @ Hans en Grietje in Zeewolde

Ook weten pannenkoekenrestaurants van een eetgelegenheid een belevenis te maken. Pannenkoekenhuis Hans en Grietje in Zeewolde is hier een mooi voorbeeld van. De uitspanning biedt een sprookjesachtige ervaring voor kinderen in het restaurant en daarbuiten, met een enorm speelpark. Andere pannenkoekenhuizen weten plezier te bieden door het aanbod van verrassingspannenkoeken, het mogen kiezen van speelgoed of het werken met streekproducten.

Pannenkoekenhuizen blinken uit in het vasthouden van personeel

Tevens doen pannenkoekenhuizen het goed op het vlak van personeelsverloop. In tegenstelling tot de rest van de horeca lijken personeelstekorten voor deze branche geen rol te spelen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de horeca een van de sectoren is die het vaakst een personeelstekort ervaart. Ruim 42 procent van de ondernemers ervaart het gebrek aan genoeg personeel als de grootste belemmering voor hun onderneming.

Toch hebben ondernemers in de pannenkoekenbranche hier weinig last van. Hein Verhoeven, eigenaar van Pannekoekenrestaurant Belveren in Haaren, ziet zijn personeel lang betrokken blijven: “We hebben zelfs een werknemer gehad die op haar 15e begon en nog tot in haar carrière als arts in de zomer kwam helpen bij ons in het restaurant.” Dit is te danken aan de investeringen in een goede werksfeer, de werktijden en de doorgroeimogelijkheden. Van der Ham, van de Vereniging van Erkende Pannenkoekenrestaurants, ziet dat terug in het vertrouwen dat het personeel krijgt: “Mensen die beginnen in de afwas kunnen doorgroeien tot keukenpersoneel of naar de bediening, ook als daarvoor geen horecaspecifieke opleiding is gevolgd.”

Ook het denken in tussenoplossingen helpt hen. Zo weet Simon Spanjer, eigenaar van pannenkoekenrestaurant De Kraai in Zaandam, toch in het spitsuur altijd genoeg personeel te hebben: “Voor het lunchspitsuur van 12.00 tot 15.00 laat ik ze drie uur werken, voor het loon van vier uur. Dit geeft ze een stimulans om toch te komen.” Ondernemers in deze branche hebben oog voor hun personeel, en dat werpt zijn vruchten af.

Toekomstbeeld voor pannenkoekenhuizen rooskleurig

De vooruitzichten voor pannenkoekenrestaurants zijn veelbelovend. Met de vergrijzing zal de groep senioren, die voor veel omzet zorgt, blijven groeien. Daarnaast blijven pannenkoekenrestaurants aantrekkelijk voor gezinnen, toeristen en sportievelingen dankzij hun strategische locaties nabij natuurgebieden en recreatieve routes. De efficiënte bedrijfsvoering, gekenmerkt door een hoge omloopsnelheid en lage inkoopkosten, zorgt voor stabiliteit en flinke winstgevendheid.

De betaalbaarheid en de bijkomende beleving van pannenkoekenhuizen maakt ze toegankelijk voor een breed publiek en draagt bij aan hun populariteit. Al deze factoren wijzen erop dat pannenkoekenrestaurants hun succes in de komende jaren blijven voortzetten.

Bron en meer informatie: www.abnamro.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *