Glamping of vakanties met natuurbeleving?

De term ‘glamping’ zorgt al jaren voor discussie. Wat valt er eigenlijk onder? Het was ook één van de gespreksonderwerpen tijdens de 2-daage glampingtrip van Pleisureworld. Naast de randvoorwaarde van ‘luxe en comfort’ bleek tijdens deze studiereis dat ‘natuurbeleving’ welicht nog een belangrijker element is van een succesvol glamping-concept.

Doordat de term ‘glamping’ niet vast is gedefinieerd of beschermd, afficheren verschillende accommodaties en camping zich met deze term. Dat ontdekten we ook tijdens de glamping 2-daagse waar acht locaties werden bezocht. Alhoewel de ‘camping’-component van glamping niet altijd aanwezig was, bleek voor de natuurcomponent de verbindende factor. Kristel Schelfhout, eigenaar an Het Warredal (houten accommodaties) wist het mooi te verwoorden: “We labelen ons niet met ‘glamping’, maar willen op de platformen zeker gevonden worden als mensen selecteren op ‘glamping’. Het glamping-gevoel, met comfort en natuurbeleving is iets dat wij zeker ook bieden.”

Enkele lessen uit de inspiratiereis:

  • Voor de beheerders van de groene natuuraccommodaties is duurzaamheid en natuurvriendelijke bedrijfsvoering een vanzelfsprekendheid. Ze zijn zich, zonder uitzondering, zeer bewust van de meerwaarde die de mooie natuurlijke omgeving hen biedt.
  • Het denken in concepten is van grote meerwaarde bij het opzetten van een glamping-aanbod; weet wie je doelgroep is, en bouw daar de beleving om heen. Binnen glamping zijn er diverse deelsegmenten (b.v. gericht op afzondering, of juist ‘samen komen’, voor gezinnen of juist kind-vrij.)
  • Kleinschaligheid is een meerwaarde, maar zorgt ook voor uitdagingen bij de exploitatie en een rendabele bedrijfsvoering. Je kunt een wat hogere prijs vragen als je de gasten écht wat bijzonders biedt. En die meerwaarde is vaak gekoppeld aan natuurbeleving.
  • Iets ongrijpbaars, maar zeer relevant,  is de ‘sfeer en beleving’ op het bedrijf. Daarbij werden de termen ‘gezelligheid en warmte’ nog wel eens gebruikt. Of “het concept moet kloppen in alle details van de uitvoering’.
  • Bij de vaste accommodaties speelde het grote raam in de huiskamer vaak een rol om de natuurbeleving ook binnen de accommodatie zichtbaar te maken.

Dit was alvast een korte eerste impressie van de glamping inspiratiereis. De komende tijd volgen er nog enkele artikelen over de individuele glamping-locaties.

Met dank aan:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *