Staatssecretaris Van Rij geeft uitleg over nieuw Box 3 stelsel en gevolgen voor vakantiewoningen

In box-3 van de inkomstenbelasting, wordt het rendement op vakantiewoningen belast. In het huidige stelsel wordt het rendement bepaald met een forfait, dat voor iedereen hetzelfde is, ongeacht het daadwerkelijk behaalde rendement. Het demissionaire kabinet heeft een voorstel voor een nieuw stelsel in box-3 uitgewerkt. Tijdens de Second Home beurs in Maastricht gaf staatssecretaris van Rij een toelichting op de plannen.

In het nieuwe stelsel wordt het werkelijk behaalde rendement van een vakantiewoning belast. Dit voorstel is in september 2023 aangeboden voor internetconsultatie. Het is nu aan het nieuwe kabinet om te bepalen of het wetsvoorstel wordt ingediend bij de Tweede Kamer. De beoogde invoeringsdatum van het nieuwe box 3-stelsel is 2027.

De systematiek in hoofdlijnen

Onroerende zaken worden belast via een vermogenswinstbelasting

  • De werkelijke inkomsten uit verhuur en pacht zijn belast
  • Eenmalige heffing over de vermogenswinst bij verkoop. De vermogenswinst of –verlies is de waardeverandering ten opzichte van de instapwaarde van de onroerende zaak. De instapwaarde (step-up) is bepaald op de WOZ- waarde van het ingangsjaar
  • Onderhoudskosten zijn direct aftrekbaar. Een investering, zoals een uitbouw, komt bij verkoop in mindering op de verkoopwinst
  • Eigen gebruik wordt belast
  • Invoering administratieplicht om inkomsten, verkoopwinst en kosten aan te kunnen tonen

De wet is nog in ontwikkeling. Tijdens de internetconsultatie werd uitgevraagd welke onderdelen haalbaar en wenselijk zijn. Zo wordt er o.a. voorgesteld om bij de eerste vakantiewoning, voor eigen gebruik, geen bepaling van het werkelijke rendement te gebruiken, maar in plaats daarvan een netto-forfait. De gedachte daar achter: “Dit is eenvoudiger voor een grote groep mensen met slechts één vakantiewoning.”

Bekijk hier onder de hele presentatie door Marnix van Rij

Tijdens de presentatie in Maastricht ging Van Rij vooral in op de complexere situatie van een investering in een vakantiewoning in het buitenland (case: Frankrijk).

Bron en meer informatie: www.secondhome.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *