Ondernemersagenda Gastvrijheidssector overhandigd aan minister Beljaarts

Ondernemers uit de gastvrijheidssector – waaronder horeca, recreatie, cultuur en evenementen – presenteren de ‘Ondernemersagenda Gastvrijheidssector’ met daarin oplossingen voor een duurzame en toekomstbestendige sector. De agenda werd door Karin Kuiper (Platform Gastvrij Nederland) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland) overhandigd aan minister Beljaarts van Economische Zaken.

Het document is een handreiking aan het kabinet om gezamenlijk de urgente punten voor gastvrijheidssector aan te pakken en is de eerste ‘sectoragenda’ die volgt op de brede Ondernemersagenda van MKB-Nederland. Onderwerpen die aan bod komen:

  • Ruimte voor ondernemen & recreëren
  • Een toekomstbestendige arbeidsmarkt: voldoende & goed opgeleid personeel
  • Verminderen van regeldruk
  • Verduurzaming, de sleutel voor de toekomst
  • Behoud van betaalbaarheid & bereikbaarheid

Karin Kuiper van het Platform Gastvrij Nederland benadrukt dat de gastvrijheidssector niet alleen economisch van belang is, maar ook bijdraagt aan het welzijn van miljoenen mensen. “Dit is de enige sector die bijdraagt aan het Bruto Nationaal Geluk. Wij bieden ontspanning en verbinden mensen, maar om dit te blijven doen, hebben we stabiel beleid nodig dat ondernemers ruimte geeft om te innoveren en te investeren.”

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: “De gastvrijheidssector is niet alleen de gezelligste sector van Nederland, maar levert ook een grote bijdrage aan onze economie en maatschappij. In het verlengde van onze Ondernemersagenda ‘Vernieuwen, versnellen, verbinden’ zijn nu meerdere sectoren met een eigen agenda bezig en ik ben trots dat de gastvrijheidssector nu als eerste zijn sectoragenda presenteert. Hiermee laten ze zien hoe uniek de sector is, hoe ze zelf werken aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen en wat ze daarbij nog nodig hebben van de overheid.”

Ruimte voor ondernemen

De Ondernemersagenda Gastvrijheidssector biedt op een vijftal terreinen concrete voorstellen om de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen te versterken. De sector kan daarbij een belangrijke rol spelen in het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen, zoals verduurzaming en het versterken van de arbeidsmarkt. Daarbij vragen ze de overheid om ondernemers de ruimte te geven om hun rol te vervullen, bijvoorbeeld door wet- en regelgeving te vereenvoudigen. Daarnaast pleiten ze voor voldoende fysieke ruimte, zodat recreatie en toerisme een volwaardige plek krijgen in de ruimtelijke planning.

Belang betaalbare recreatie

De sector zet zich daarnaast sterk in voor verduurzaming, met initiatieven zoals energiebesparing en vermindering van voedselverspilling. Voor ondernemers zijn vereenvoudigde vergunningsprocedures en betere financieringsmogelijkheden voor duurzame investeringen hiervoor van groot belang. Tegelijkertijd pleit de sector voor het behoud van betaalbare recreatie en spreekt zich uit tegen een btw-verhoging op logies en cultuur. Ook benadrukken zij het belang van betaalbare mobiliteit en goede internationale bereikbaarheid om de concurrentiepositie van Nederland te versterken.

Over de gastvrijheidssector

De gastvrijheidssector bestaat uit onder meer horeca, recreatie, cultuur en evenementen en draagt met een omzet van 104,9 miljard euro en werkgelegenheid voor ongeveer 800.000 mensen substantieel bij aan de Nederlandse economie en samenleving. Het behoud van een bloeiende sector is niet alleen economisch van belang, maar draagt ook bij aan de gezondheid, het welzijn en het sociale leven van mensen.

Meer informatie:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *