Toch weer financiële impuls voor Vlaamse kust

Het kan verkeren… Een week geleden was de Vlaamse toeristische sector nog hevig teleurgesteld over het afblazen van een internationale promotiecampagne voor de kust. Afgelopen maandag presenteerde Toerismeminister Ben Weyts nieuwe plannen waarbij 30 miljoen Euro wordt besteed aan een reeks aan investeringen.

Jachthaven in Nieuwpoort
Jachthaven in Nieuwpoort

Jachthavens en all-weather voorzieningen
De minister presenteerde samen met de Provincie West-Vlaanderen het Strategisch Beleidsplan voor de Kust. Dat plan kwam tot stand in nauw overleg met de lokale partners en Westtoer. “Ik onderschrijf het Strategisch Beleidsplan volledig en ga er de komende jaren mijn schouders onderzetten”, zegt Weyts. “Samen kunnen we de Kust verder versterken als toeristische bestemming”. Weyts bouwt zo verder op het beleid van zijn voorganger Geert Bourgeois.

Weyts plant een indrukwekkende reeks investeringen. Een eerste reeks investeringen focust op infrastructuur. Zo komt er een nieuwe Zwindijk, met bijhorende fietspaden: een project waar Weyts 12 miljoen euro voor uittrekt. De jachthavens van Nieuwpoort (3,5 miljoen euro) en Zeebrugge (5,2 miljoen euro) worden verder ontwikkeld. In Oostende zal het Vuurtorendok ingericht worden (3 miljoen euro) en in de Haan-Wenduine wordt de zeedijk gerenoveerd (6,8 miljoen euro). Ook de zeedijk in Middelkerke krijgt een opfrisbeurt, maar daar is de totale kostprijs nog niet bekend. Het Fiets- en wandelnetwerk aan de Kust zal eveneens worden uitgebreid. Weyts wil samen met Toerisme Vlaanderen ook blijven inzetten op hefboomprojecten. Bijzondere aandacht zal gaan naar de zogenaamde ‘all weather’-projecten, die in elke weersomstandigheid toeristen kunnen aantrekken. “De Kust is in elk seizoen een topbestemming: er is altijd iets te beleven”, vindt Weyts.

Een tweede reeks investeringen moet de bereikbaarheid van de Kust verder verbeteren. Zo plant Weyts een nieuwe zeecruiseterminal in Zeebrugge, een verdere versterking van de regionale luchthaven van Oostende en een volledige vervanging van de Kusttram.

Om de nieuwe investeringen maximaal te laten renderen, zal Weyts ook het toeristisch ondernemerschap versterken en een eigentijdse promotie voeren. “Er ligt een ambitieus programma klaar voor de Kust”, besluit Weyts. “Nu wil ik hier samen met alle lokale partners zo snel mogelijk werk van maken”.

Bron: persbericht Vlaamse regering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *