Natuurorganisaties roepen op: ‘Kies nu voor de natuur’

Op 14 mei, om 15.30 uur presenteren ruim veertig groene organisaties, vooruitlopend op de verkiezingen, een tienpuntenplan voor een goed natuurbeleid. Op 12 september gaat Nederland naar de stembus. Deze verkiezingen en de kabinetsformatie daarna zijn belangrijk voor de toekomst van de natuur in Nederland.

Nieuwe Natuurwet
Het initiatief is genomen door Natuurmonumenten, die aangeeft: “Goede natuur komt niet vanzelf, en vraagt om een eenvoudige maar effectieve natuurbeschermingswet. Met het demissionair worden van het kabinet Rutte gaan de plannen voor een nieuwe natuurwet waarschijnlijk in de ijskast. Veel is onduidelijk. Hoe gaat het bijvoorbeeld verder met de voorgenomen decentralisatie van het natuurbeleid? De organisaties pleiten voor het volledig verbinden van natuurgebieden binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), de ruggengraat van de natuur in Nederland. Jarenlang is geïnvesteerd in de kwaliteit van natuurgebieden om kwetsbare planten en dieren voor Nederland te behouden. Dat kostbare werk is voor niets geweest als natuurgebieden weer versnipperd raken en er niet genoeg geld is om de gebieden te beheren.”

Diverse politici aanwezig
Sprekers zijn Teo Wams, directeur Natuurmonumenten die het symposium opent. Daarnaast spreken Kees Bastmeijer, hoogleraar natuurbeschermings- en waterrecht in Tilburg, en Walter Kooij, directeur Nationaal Groenfonds.

Onder de politici/bestuurders die hebben toegezegd om te komen, zijn Jeroen Dijsselbloem (PvdA), Paulus Jansen (SP), Jolande Sap en Rik Grashoff (GroenLinks), Esther Ouwehand (PvdD), Marjolein Faber (PVV, Eerste Kamer), Rein Munniksma (PvdA, Drents gedeputeerde), Wybe van der Ploeg (GroenLinks, Gronings gedeputeerde), en Sjoerd Heijning (VVD, gedeputeerde Zeeland).

Meer informatie: www.natuurmonumenten.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *