Nieuw deel Sprookjes Wonderland Enkhuizen wordt donderdag geopend

De 3 hectare uitbreiding van Sprookjes Wonderland in Enkhuizen wordt donderdag geopend door de zeven burgemeesters van West Friesland. Met de totale uitbreidingen en bouwwerkzaamheden is een investering gemoeid van ongeveer 5 miljoen euro. Voor de financiering is er geen beroep gedaan op overheidssteun of subsidies. Alle ontwerpen, van gebouw tot attractie, zijn in eigen beheer gemaakt. Voor de bouw werkt Sprookjeswonderland zo veel mogelijk met lokale aannemers, vele van hen werken al jaren voor het park.

Ontvangstgebouw

Groeiwens attractiepark
Al enkele jaren bestond de wens om Sprookjeswonderland uit te breiden. De toename van de bezoekers zorgden voor steeds meer logistieke problemen. Eind 2008 kwam onverwachts een particulier tenniscomplex naast het bestaande park in de verkoop. Daar er geen kopers voor het complex te vinden waren, heeft de gemeente Enkhuizen uiteindelijk het complex aangekocht. Deze aankoop maakte het mogelijk met de uitbreidingsplannen van Sprookjeswonderland aan te vangen. Na bijna een jaar van plannen, ontwikkelen, vergunningen aanvragen en procedures doorlopen kon in november 2009 een start gemaakt worden met de bouwwerkzaamheden. Het totale plan betekent een gebiedsuitbreiding van ruim 3 hectare naar totaal 7,5 hectare voor Sprookjeswonderland.

De Suyderseemeermin

De uitbreiding omvat o.a.:

  • Nieuw ontvangstgebouw. Een multifunctioneel gebouw met kassa’s, een grote sanitaire unit, een winkel en diverse kantoorruimtes.
  • Ontvangstplein. Een plein waar groepen zoals schoolreisjes zich kunnen verzamelen en waar markten en evenementen georganiseerd kunnen worden.
  • ‘de Suyderseemeermin’. Een attractie waarin een legende wordt verteld over een aangespoelde zeemeermin. Deze legende komt in veel plaatsen rond de voormalige Zuiderzee voor en is gebaseerd op de oorspronkelijke verhalen.
  • Decorhuisjes. Rond het ontvangstplein staan diverse huisjes met een nostalgische vormgeving. Hierin ondergebracht zijn onder andere een tentoonstelling over het ontstaan van het park, een schildersmuseum, een snoepwinkeltje, een sprookjesuitbeelding en een overdekte picknickplaats.
  • ‘de Oude Smidse’. De opstapplaats voor een nieuwe parcoursattractie waar groot en klein een ritje kunnen maken in een zogenaamde oldtimer. Het attractiegebouw is uitgevoerd als een oude smederij als voorloper van de huidige garagebedrijven.
  • Verplaatsing van de speeltuin. De nieuwe indeling van het park maakte het noodzakelijk de bestaande speeltuin in zijn geheel te verplaatsen. Op de nieuwe locatie is de speeltuin ruimer van opzet en is er voldoende ruimte om nieuwe elementen toe te voegen.
  • Uitbreiding Sprookjesbos. Op de gedeeltelijk vrijgekomen gronden van de speeltuin komen nieuwe sprookjesuitbeeldingen. De uitbeelding ‘de Stemmige Standbeelden’ heeft hier reeds een plaats gekregen. Dit is een unieke interactieve uitbeelding van vier standbeelden.
  • Uitbreiding parkeerfaciliteit. Met de toegenomen bezoekersaantallen kwam ook meer vraag naar parkeergelegenheid. Met de huidige uitbreiding kan hier weer in worden voorzien.

Relatief goedkoop dagje uit
Ondanks de grote investeringen is het park er toch in geslaagd de toegangsprijs ook in 2011 laag te houden. Met een verhoging van slechts € 1,00 tot € 8,50 per persoon krijgt de bezoeker meer waar dan ooit voor zijn geld. De filosofie dat een dagje uit voor iedereen mogelijk moet zijn blijft onverminderd staan en is nog altijd een grote kracht van het park. Ook de prijzen voor consumpties blijven laag. Een kopje koffie is er al vanaf € 1,10 en een ijsje vanaf 50 cent.

Met de ingebruikname van de nieuwbouw hoopt het park de bezoekers weer optimaal van dienst te kunnen zijn zodat zij weer volop onze parkspreuk kunnen verkondigen: Sprookjeswonderland; Beleef de Betovering!

Meer informatie: www.sprookjeswonderland.nl

de stemmige standbeelden
plein met huisjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *