Toeristen verhandelen onderling hun geannuleerde vakanties

Dankzij de voortschrijdende technologie en de wens van klanten om zelf het initiatief te behouden ontstaan er nieuwe platformen op internet. Rondom geannuleerde vakanties werden recent twee nieuwe websites gelanceerd: vriendenprijsreizen.nl en tradeyourtrip.nl.

vriendenprijsreizenBeide websites spelen vooral in op reizigers die zijn ‘vergeten’ om een annuleringsverzekering af te sluiten. Als je onverwacht niet op vakantie kunt, dan betekent dat vaak een grote financiële strop. Vriendenprijsreizen stelt de website ook open voor aanbieders (bedrijven) van vakantiewoningen die door een last-minute annulering alsnog hun vakantie willen invullen.

Bij Tradeyourtrip bestaan de bemiddelingskosten (voor de aanbieder) uit 15% van de verkoopprijs + administratiekosten voor het omzetten van de reis. Vriendenprijsreizen gaat uit van 12% servicekosten + doorberekende administratiekosten. (*bekijk de actuele tarieven op de website van beide organisaties)

Wettelijke beperkingen?
Zoals met de meeste nieuwe initiatieven schrikt de bestaande markt van de nieuwe mogelijkheden. Tradeyourtrip.nl reageert strijdbaar: “Ondanks deze Europese wetgeving blijkt het in de praktijk vaak lastig om een geboekte reis door te verkopen. Veel reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen werken liever niet mee, om zo zelf financieel van de situatie te profiteren. TradeYourTrip geeft consumenten de macht terug! Aangeboden reispakketen worden via TradeYourTrip aantrekkelijk gepresenteerd op een gebruiksvriendelijke website – bovendien wordt de administratieve, financiële en juridische rompslomp uit handen genomen. De consumentenbond steunt ook dit inititief dat opkomt voor de reizende consument.”

Ook vriendenprijsreizen.nl ziet dat het juridisch mogelijk is om met deze constructie te werken: “Ieder jaar zijn er pechvogels die hun vakantie onverwacht moeten annuleren. Als er geen annuleringsverzekering is afgesloten gaat het vakantiegeld (grotendeels) verloren. Wij willen het verloren vakantiegeld van deze reizigers redden. Het is namelijk wettelijk toegestaan om je pakketreis door te verkopen aan iemand die wél kan gaan.”

Ook vakantieparken kunnen profiteren
Is het ook mogelijk dat ondernemers met een eigen camping of bungalowpark deelnemen? Bijvoorbeeld door last minute afgemelde vakanties aan je platform toe te voegen? Laura Voskuilen van vriendenprijsreizen: “Ja, ook ondernemers met eigen camping, hotel, vakantiepark etc. mogen hun last minutes bij ons toevoegen.”

Sociale component
Vriendenprijsreizen wil vakantiebezitters met een annulering ook graag attenderen op het feit dat er gezinnen zijn die al jaren niet meer op vakantie zijn geweest door (financiële) omstandigheden. Het is ook mogelijk om een vakantie te doneren aan de vakantiebank. Dat is een stichting die het voor deze mensen mogelijk maakt om een paar dagen los te zijn van een moeilijke thuissituatie, om nieuwe energie op te doen en er zodoende weer een tijdje tegenaan te kunnen. Dit is met name interessant voor de korte vakanties in Nederland, België en Duitsland.

Meer informatie:
www.tradeyourtrip.nl
www.vriendenprijsreizen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *