Nieuwe attractie in Madurodam geopend

Dit weekend gingen in Madurodam de deuren open van de nieuwe, en inmiddels vijfde indoor attractie, de Waterwolf. De Waterwolf is een speelse attractie over Nederlands meest indrukwekkende strijd tegen het water: de drooglegging van het immense Haarlemmermeer.


De nieuwe familieattractie de Waterwolf neemt de bezoekers tijdens een zinderende show mee in het verhaal over Nederlands meest indrukwekkende overwinning in de strijd tegen het water: de drooglegging van het immense Haarlemmermeer. Een iconische attractie over een iconisch Nederlands verhaal.

Tijdens een 5-minuten durende show vol indrukwekkende licht- en geluidseffecten en talloze special effects ervaren bezoekers hoe het Haarlemmermeer, in de volksmond Waterwolf genoemd, eeuwenlang de steden Amsterdam, Haarlem en Leiden teisterde. Met haar verwoestende klauwen viel de Waterwolf de Nederlanders keer op keer in de rug aan. Eeuwenlang lukte het niet om de wolf te temmen, ondanks grootse plannen van ‘waterbouwers’ als Leeghwater. Pas toen Koning Willem I na zijn terugkomst uit Engeland besloot om ’s werelds grootste stoommachine te bouwen, wisten de Nederlanders het reusachtige binnenmeer droog te leggen en om te toveren tot kostbaar land.

In Madurodam staan de bezoekers voor dezelfde ogenschijnlijk onmogelijke opdracht. Door plaats te nemen bij de acht werkstations in het midden van het met de hand gemetselde gemaal moeten zij samen de reusachtige stoommachine in werking stellen. Terwijl de Waterwolf met haar klauwen tegen de ramen slaat, wordt de druk van de machine langzaam opgebouwd. Stoomketels vatten vlam. Stoom ontsnapt. De balansarmen beginnen langzaam te bewegen. Het gemaal treedt in werking. Madurodam trilt op haar grondvesten. Lukt het ook nu om met ’s werelds grootste stoommachine de Waterwolf te verslaan?

Meesterwerk
In zeven maanden tijd bouwde de Haagse topattractie het iconische gemaal de Cruquius op schaal 1:2 na. Alleen het aantal balansarmen werd teruggebracht van acht naar zes stuks. Joris van Dijk, directeur van Madurodam: “Het is het meest ambitieuze bouwproject ooit in Madurodam. In zeven maanden tijd hebben we een rijksmonument uit de Top 100 Rijksmonumenten van Nederland nagebouwd. Het is bovendien van binnen en van buiten gecreëerd door onze eigen medewerkers. Dat maakt het tot een echt meesterwerk. Met de Waterwolf zijn we in alles een stap verder gegaan ten opzichte van voorgaande attracties: nog meer techniek en spektakel, nog meer interactie, nog mooier. Onze transformatie van miniatuurstad naar een eigentijds themapark over de grote verhalen van Nederland is duidelijk zichtbaar. Madurodam is een attractiepark waar jong en oud, uit binnen- en buitenland, samen kunnen ontdekken, beleven en leren.”

Ode aan Nederlandse waterbouwers
Het 8-meter hoge gemaal met haar zes bewegende balansarmen is een uitbreiding op het “Nederland, waterland” van Madurodam. De indoor attractie heeft een plek gekregen in de grote waterpartij, tussen de bekende Maeslantkering, de Beatrixsluis en de educatieve interacties als de Waterweg en de Rotterdamse haven. Net als de andere vier indoor attracties van Madurodam neemt de Waterwolf de bezoeker mee naar een Nederlands hoogtepunt. Door de drooglegging van het Haarlemmermeer kreeg Nederland immers haar moderne gezicht. Met de komst van de Randstad, de kleurrijke bloembollenvelden en luchthaven Schiphol ontstond een belangrijke motor van onze economie. “Anno 2018 zijn het nog steeds de waterschappen en de gemalen die dagelijks onze voeten droog houden en maken we ons geen zorgen over leven onder de zeespiegel. Nederland staat niet voor niets wereldwijd bekend om haar unieke omgangswijze met water,” aldus Van Dijk.

Hollandse daadkracht
De nieuwe familieattractie over de droogmaking van het Haarlemmermeer past volledig binnen Madurodam’s visie om als eigentijds themapark de grote verhalen van Nederland te vertellen. Van Dijk: “In Madurodam vertellen we de ‘untold stories’ van Nederland: verhalen die niet bij iedereen bekend zijn, maar die wel symbool staan voor de pioniersgeest, de vrijheidsdrang en de daadkracht van Nederlanders. Verhalen die ons een beetje trotser maken en die herkenbaar en zelfs iconisch zijn voor onze buitenlandse bezoekers. Net als in onze attractie Nieuw Amsterdam, over de Nederlandse roots van de wereldstad New York, nemen we de bezoeker vanuit het verleden mee naar het heden en proberen we het publiek inspiratie te bieden door een optimistisch statement af te geven over de toekomst. Het is een ode aan de Nederlandse waterbouwers die eeuwenlang en tot op de dag van vandaag wereldwijd van water land maken.”

Meer informatie: www.Madurodam.nl/Waterwolf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *