Hunebedcentrum wil Oerhub voor archeologisch Drenthe worden

Het Hunebedcentrum in het Drentse Borger investeert 1,5 miljoen in een grondige renovatie. Adjunct directeur Harrie Wolters vertelt aan Dagblad van het Noorden dat het museum daarmee, in 2018, de kaap van 100.000 bezoekers wil slechten. (nu: 85.000). Naast een opknapbeurt en een efficientere indeling wordt er ook geïnvesteerd in aantrekkelijke nieuwe presentatievormen.

Zie ook: artikel in in dvhn.nl: Hunebedcentrum wil top 30 musea bestormen

Harrie Wolters is graag bereid om nog meer toelichting te geven over de plannen om het centrum toeristisch aantrekklijker te maken.

Welke aanpassingen zijn voor jullie het meest cruciaal om de aantrekkelijkheid van het Hunebedcentrum voor het publiek te vergroten?
Wolters: “We zullen vooral focussen op nieuwe multimediale toepassingen (film, 3d-effecten, games en dergelijke). Verder wordt het verhaal vernieuwd, er zijn toch aardig wat nieuwe wetenschappelijke zaken ontdekt waar we iets mee willen doen. We willen ook wat zaken extra uitlichten die we tot nu toe onvoldoende de aandacht hebben gegeven zoals het verhaal van het grootste hunebed van Nederland (die pas naast ons ligt maar die we nooit extra onder de aandacht hebben gebracht).

Verder gaan we ons entreegebouw vernieuwen waardoor we veel beter groepen kunnen ontvangen, waar we meer ruimte hebben voor lockers en garderobe en waar we ook een groter toiletgebouw willen neerzetten. Ook moet het nieuwe gebouw een directe verbinding vormen tussen het museumgebouw en ons openluchtgedeelte (het Oertijdpark). Daardoor wordt de beleving vergroot en kunnen we huidige obstakels (zoals een ijzeren draaihek naar het Oertijdpark) weghalen.”

Is het huidige centrum + logistiek berekend op de groei van het aantal bezoekers? Of zijn daar nog uitbreidingen voor nodig?
Wolters: “We kunnen een vergroting van het bezoekersaantal prima aan. De parkeerplaats is vorig jaar vergroot, dus dat probleem is in ieder geval al opgelost. De verwachting is ook niet dat het een enorme groei in aantal bezoekers zal opleveren maar wel zoveel dat we boven de 100.000 bezoekers uitkomen (dat zijn er nu jaarlijkse gemiddeld tussen de 85.000 en 90.000)”

Op welke wijze wil je de relatie tussen het Hunebedcentrum en de omgeving (spin in het web) vormgeven?
Wolters: “Een vernieuwing is de verbreding richting het achterland, waarmee heel Drenthe wordt bedoeld. We willen een soort van Oerhub worden, wat betekent dat we archeologisch Drenthe beter zullen gaan ontsluiten. Dat doen we voornamelijk via ons nieuwe virtuele museum (de vervanging van onze website). Dat zal naast de normale informatie over het museum ook een soort van reisgids worden waarmee mensen op pad kunnen om de archeologie van Drenthe te ontdekken via wandelingen, fietstochten, interessante plekken, virtuele gidsen enz. Ook de hunebedden in andere landen zullen ontsloten worden. Ook het Hondsrug UNESCO Global Geopark zal een belangrijke plek krijgen in het nieuwe virtuele museum.”

Ondanks alle vernieuwingen verwacht Wolters niet dat de entreeprijs na de verbouwing sterk zal stijgen.

Meer informatie: www.hunebedcentrum.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *