Horeca exploitatie starten? Denk aan de regelgeving

Peter Luken

(Door Peter Luken, BDO) Wat is het horeca werkveld af en toe toch lastig af te bakenen! Niemand kijkt er vandaag de dag nog van op als je in de meubeltoonzaal of het tuincentrum een kop koffie of glas frisdrank kan krijgen en daar mag nuttigen. Zijn het daarmee echter ook horecabedrijven? En zo ja mag dat allemaal, en aan welke regels zou men moeten voldoen? Het blijft relatief eenvoudig en laagdrempelig en dergelijke horeca gerelateerde activiteiten te starten. Ogenschijnlijk vraagt het geen bijzondere opleiding of investering. Ook in de recreatiesector is die afweging regelmatig aan de orde.

een van de restaurants op campingpark De Bongerd

Het Bedrijfschap Horeca en Catering bepaalt welke bedrijven worden aangemerkt als horecabedrijf: alle ondernemingen met bedrijfsmatige verstrekking van maaltijden, spijzen of dranken voor verbruik ter plaatse of logiesverstrekking met dienstverlening. Al deze bedrijven zijn verplicht zich te laten inschrijven bij het bedrijfschap, en daar hoort ook een contributieplicht bij.

Er komt een stuk meer bij kijken als ook de Drank- en Horecawet moet worden nageleefd. Onder deze wet is in de kern sprake van een horecabedrijf als er bedrijfsmatig alcoholhoudende drank wordt verstrekt voor gebruik ter plaatse. Het verkopen van koffie of ijs maakt een bedrijf nog niet direct tot horecabedrijf, en ook niet de verkoop van blikjes bier voor gebruik elders.

Vervolgens verschilt het in Nederland vaak nog per gemeente of er een exploitatie vergunning nodig is. Gemeentes kennen ieder hun eigen Algemene Plaatselijke Verordening [APV], en vaak worden trouwens ook alcoholvrije bedrijven zoals cafetaria’s en koffieshops daarin als vergunningplichtig aangemerkt.  In het algemeen is er echter de laatste jaren wel sprake van versoepeling, en hebben steeds minder horecabedrijven een exploitatievergunning nodig.

De Drank- en Horecavergunning is ook mede bepalend voor inrichtingszaken (toiletten), en  of er speelautomaten mogen worden geplaatst, maar daar zal ik in dit kader niet verder op ingaan.

Een relatief ‘zware’ regel voor een horecabedrijf onder de Drank- en Horecawet betreft de regel dat te allen tijde tijdens openingsuren iemand aanwezig moet die beschikt over het diploma ‘Sociale Hygiëne’. Dus niet alleen moet er één persoon zijn met zo’n diploma voor op de vergunning en als eindverantwoordelijke, maar altijd moet er iemand zijn die over dit papiertje beschikt.

Recentelijk werd ik weer eens benaderd door een bedrijf met onvoldoende inkomsten, dat overwoog om andere activiteiten toe te gaan voegen, zoals ‘horeca’. Een begrijpelijke overweging, mede omdat dit bedrijf op een goede plek zit aan een doorgaande weg. Toch is dit niet altijd een goede en makkelijke weg, ondermeer door de regelgeving die ik hiervoor noemde. En besef voorts:

  • Het is voor een horecabedrijf niet toegestaan om drank te verkopen voor gebruik elders: alleen gebruik ter plaatse;
  • Voor sportkantines zijn er aparte spelregels [o.a. verplicht bestuursreglement kantine];
  • Er zijn specifieke regels voor het omgaan met van levensmiddelen [hygiëne, warenwet];
  • Er gelden ook eisen voor inrichting, voor brandveiligheid, en dergelijke;

De horecabranche lijkt de sector bij uitstek waar ondernemers klagen over teveel en knellende regelgeving. Vaak terecht en met reden. Ik raad u aan dan ook niet te lichtzinnig te beginnen aan horeca activiteiten, maar altijd eerst voldoende vooronderzoek te doen en u daarin te laten ondersteunen.

Indien u naar aanleiding van deze column vragen heeft, neemt u dan gerust contact met me op bij BDO in Arnhem.

Peter Luken
Branchegroep Horeca, Recreatie & Toerisme
BDO Accountants & Adviseurs, Arnhem
E: peter.luken@bdo.nl
T: 026 3525625

3 reacties

  1. Goedemiddag
    Wij hebben thuis een mini camping met 15 staanplaatsen en nu ben ik eens aan het kijken of ik er wat meer mee kan doen zoals bijvoorbeeld een kop koffie of tosti’s broodjes ed wij zitten aan een drukke doorgaande weg en wil graag zoiets thuis opstarten. Wat voor vergunning is hier precies voor nodig?
    Mag leon catsman

  2. Goedenavond,
    Ik heb binnenkort vier alpaca’s en wil de boerderij openen voor publiek zodat ze kennis kunnen maken met deze lieve nieuwsgierige dieren. Ik zou de bezoekers koffie, thee met cake of iets dergelijks willen serveren en/of een biertje of glas wijn met kaas en/of worst. Wat heb ik hiervoor nodig? Ik hoor graag van U.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *