Focus Breda: evenementen rond water, topsport, beeldcultuur en historische stad

Breda richt zich in de toekomst sterker op evenementen die betrekking hebben op het water in de stad, beeldcultuur, profilering van de historische binnenstad en topsport. Het doel is om een optimaal klimaat voor evenementen te creëren en ambities beter aan te laten sluiten bij de ambities van de stad. Samen met evenementenorganisaties heeft de gemeente richtlijnen opgesteld voor het organiseren van een evenement, subsidiëring, dienstverlening en locatiebeleid. Dit staat in de notitie “Richting aan evenementen”, die het college bespreekt in de commissie Economie van 26 november.

Breda aan het water
Breda aan het water

Cees Meeuwis, wethouder evenementen en binnenstad: “We willen evenementen steviger inzetten bij de promotie van de stad. Dit sluit nauw aan bij de ambities uit de ontwerpvisie Binnenstad, waar city making en profilering van beeldcultuur onderdeel van zijn. We gaan ons sterker richten op evenementen die deze ambities omarmen. Daarmee wijken we af van het tot nu toe geldende principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Samenwerking met andere partijen in de stad is daarbij van cruciaal belang en gaan we nog meer stimuleren.”

Verbetering dienstverlening
Naast bovenstaande ambities ligt er een sterk accent op het verbeteren van de dienstverlening. Evenementen zijn voor een groot deel afhankelijk van vrijwilligers. Zij verdienen een goede service, waarbij het principe ‘eerst faciliteren, dan subsidiëren’ gehanteerd wordt. Met de invoering van de één-loket functie komen subsidiemogelijkheden, vergunningaanvraag, locatiebepaling en het gebruik van gemeentelijke faciliteiten in één procedure aan bod. Om de lasten te verminderen voor evenementenorganisaties worden in ieder geval tot en met 2014 leges en precario voor 75% gecompenseerd..

Breda binnenstad
Breda binnenstad

Evenementenregels en locatiebeleid
Voor de regelgeving met betrekking tot de beheersbaarheid van evenementen wordt een aparte nota ‘Evenementenregels’ opgesteld als vervanger van de nota ‘Feestregels’. Daarnaast worden er specifieke regels vastgelegd waarin criteria zijn opgenomen voor evenementen om in aanmerking te komen voor subsidie.
Momenteel worden de belangrijkste evenementenlocaties geïnventariseerd, waarbij uitgegaan wordt van 3 evenementenzones: de binnenstad, de rand van het centrum en de buitenring. Op de inventarisatie volgt een nieuw locatiebeleid met daarin criteria wat wenselijk en mogelijk is op een bepaalde locatie.
Met de ontwikkeling van de evenementenzone Bavelse Berg ambieert Breda een vergroting van het evenementenbezoek. Het evenemententerrein zal met name ruimte geven voor grootschalige binnen- en buitenevenementen.

Onderzoek facilitair bureau voor evenementen
De NHTV doet onderzoek naar een organisatiemodel evenementen in samenwerking met belanghebbenden waaronder horeca, ondernemers en de toeristische sector. Hierna werkt de NHTV samen met de Alliantie evenementen een voorstel uit om te komen tot een breed gedragen facilitair bureau voor evenementen.

Proces
De conceptnotitie ‘Richting aan evenementen’ is besproken in de commissie Economie van 15 januari. Daarna zijn er verschillende gesprekken geweest met het evenementenveld. Op 26 november wordt de conceptnota ‘Richting geven aan evenementen’ besproken in de commissie Economie. Het eerste kwartaal van 2014 zijn de uitvoeringsprogramma’s voor het locatiebeleid, de één-loket functie, evenementenregels en de subsidieregels gereed

De notitie ‘Richting aan evenementen’ zal in het evenementenjaar 2014 van kracht zijn.

Meer informatie: www.breda.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *