Congres over de toekomst van de bungalowsector

Er is de afgelopen weken veel te doen in bungalowland. De lage rente maakt dat steeds meer consumenten hun banktegoeden omruilen voor investeringsobjecten, waaronder de vakantiewoning. Hoge rendementen staan centraal en pas daarna komt de beleving. Sluit dit beeld wel aan bij de vakantieganger van nu en de toekomst? Tijdens het congres Second life voor de Bungalowsector op woensdag 4 november gaan diverse experts met elkaar in discussie.

punt west zeelenberg
Beachresort Punt West

Volop kansen voor ontwikkeling
Er lijken weer volop budgetten beschikbaar voor nieuwe vakantieprojecten, mede door de inbreng van de particuliere gelden. Aan de ene kant zien we dan ook de bouw van de meest luxe vakantieparken aan de bovenkant waar de consument bereid is fors voor te betalen. Een unieke locatie staat garant voor een hoge bezetting en een evenredig rendement hoeft niet perse meer onderdeel uit te maken van de koopconstructie. Toch zien we nog steeds overal allerlei vormen van strandhuisjes opduiken die soms al vóór de openstelling van de verkoop van de hand zijn gegaan.

Wat doen we met het bestaande aanbod?
Aan de andere kant zien we de oudere bungalowparken in de minder populaire gebieden die kampen met lage bezettingsgraden. Gevolg is gestunt met prijzen en aanbiedingen om de huisjes maar vol te kunnen krijgen. Wat is voor deze parken de toekomst? Ondanks het upgraden met flatscreens en verluxing van de bungalows blijft het rommelen in de marge. Een doemscenario voor veel bungalowparken zijn de vele makelaarsborden met “te koop” op de ramen geplakt. Wie wil daar nou een vakantieoptrekje kopen?

Wat is de rol van de overheid?
Ondanks de diverse revitaliseringsprojecten door ons land, is dé oplossing voor het “bungalowprobleem” nog niet gevonden. Wellicht is hier een rol voor de overheid om op provinciaal en gemeentelijk niveau op een andere manier te kijken naar (semi-)permanente bewoning. Een voorbeeld hiervan is Vitale Vakantieparken in regio Noord-Veluwe. Dit soort initiatieven zijn noodzakelijk om verloedering te voorkomen en de vakantieparken toekomstbestendig te maken en te houden.

Experts met elkaar in discussie
Tijdens het congres Second life voor de Bungalowsector op woensdag 4 november a.s. gaan experts met elkaar in discussie over de toekomst van de sector. Met o.a. Matthijs Zeelenberg, architect en bedenker van Beachresort Punt-West waar o.a. vierpersoonsvilla’s in de zomer voor niet minder dan € 2.000,- per week worden verhuurd. Klaas Odink (Van Wijnen Recreatiebouw), bouwer van recreatiewoningen en o.a. betrokken bij het nieuwe project Landal Castricum vertelt aan welke eisen een woning anno 2016 moet voldoen. Jeroen van Mierlo (Liberty Resorts) gaat in op de vraag hoe een externe beheersorganisatie kan bijdragen aan verhoogde bezetting.

Meer informatie: www.pleisureworld.nl/event/second-life/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *