Zwitserse marktautoriteit eist dat Booking.com provisies met een kwart laat zakken

De Zwitserse marktautoriteit voor prijsstelling (Preisüberwacher) heeft Booking.com beschuldigd van misbruik van haar machtspositie en eist dat de commissies op hotelboekingen met bijna een kwart omlaag worden gebracht. Booking.com stelt in een reactie dat hoteliers niet verplicht zijn om hun marketing via hun platform te laten verlopen en gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

De Zwitserse Preisüberwacher geeft Booking.com drie maanden de tijd om aan de eisen van prijsreductie te voldoen. (en één maand om in beroep te gaan tegen de uitspraak) De maatregel volgt op een intensief overleg tussen de autoriteit en Booking.com, dat uiteindelijk niet tot een gewenste uitkomst heeft geleid. Volgens de Preisüberwacher maakt Booking.com misbruik van haar zeer invloedrijke positie in de markt en vraagt daardoor commissies die te hoog zijn.

Meer informatie: www.preisueberwacher.admin.ch/pue/de/home.html

Booking.com werkt in de basis met een vast basistarief voor commissies op boekingen. Daarnaast zijn er programma’s om de zichtbaarheid te boosten (tegen betaling) Op rustige momenten zijn hoteliers graag bereid om wat meer te betalen om hoger in de zoekresultaten te verschijnen en de bezetting op peil te houden.

door redactie

Uit navraag bij Booking.com blijkt dat de het standaard commissietarief in Zwitserland 12% bedraagt. (En alleen geldt wanneer er daadwerkelijk een boeking wordt gemaakt.) Een woordvoerder voegt nog toe: “De commissietarieven van Booking.com in Zwitserland zijn al jaren stabiel en lager dan die van concurrenten in de markt.”

Booking.com is het niet eens met de uitspraak van de Preisüberwacher en komt met het volgende statement:

We zijn teleurgesteld over de beslissing van het Zwitserse Price Surveillance Office en we zullen in beroep gaan. Onze partners hebben tal van manieren om hun accommodaties aan klanten te vermarkten, dus het is hun keuze of ze dit via ons platform of ergens anders aanbieden. We zijn het er niet mee eens dat de kosten van een product dat volledig optioneel is, geforceerd worden verlaagd.”

reactie booking.com

Meer informatie: ‘Inzicht in onze commissie’ op Booking.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *