Brr, afgelopen dagen werd de koudste zomernacht in 23 jaar gemeten; 0 graden aan de grond. Daar word je als tentkampeerder niet warm van. Toch blijkt deze zomer qua temperatuur en neerslag geen uitschieter te zijn. Wel zijn er relatief grote verschillen in landsdelen.
Een gemiddelde zomer
Weeronline spreekt tot nu toe van een gemiddelde Nederlandse zomer. De temperaturen liggen vlak onder het gemiddelde. Waarbij wordt aangetekend dat vooral de nachten relatief warm zijn geweest; en dus de dagtempereatuur wel een stukje lager. Vooral de maand juli was relatief warm. Op dit moment is het even afzien. Voor de komende dagen zijn er warmere dagen in aankomst, maar een volgend kouder front is ook alweer in zicht.
Er is deze zomer ook sprake van grote verschillen binnen Nederland. Zo heeft het westen van het land veel meer zon gehad. In het zuidoosten van Nederland was juist weer sprake van meer extremen. Het is het enige landsdeel dat tot nu toe een hittegolf kon noteren, maar ook de extreme regenval, met forse hagelbuien, ligt nog vers in het geheugen.
Verschillen per maand en landsdeel
Weeronline geeft op haar website ook nabeschouwingen van het weer per maand.
Juni 2016 werd gekenmerkt door zware regen- en onweersbuien en vooral in het zuidoosten viel een recordhoeveelheid aan regen. Plaatselijk werd 250 tot bijna 280 mm gemeten. Dat is meer dan in een gemiddelde zomer en uniek voor juni! Ook landelijk is bijna anderhalf keer zoveel regen gevallen als normaal. Meer over juni 2016
Zie ook: Neerslagkaart in juni (KNMI)
Juli 2016 was een vrij warme zomermaand met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 18,4 graden tegen 17,9 normaal. Vooral de tweede helft van de maand verliep warmer dan gebruikelijk. Ondanks lokale wolkbreuken met wateroverlast was het gemiddeld over het land een droge maand met 56 mm neerslag tegen 78 normaal. In het midden en oosten was er een gebrek aan mooi-weerdagen, terwijl het in het westen vaak droog en zonnig was. Meer over juli 2016
Wisselende reacties uit de recreatiesector
Uit een inventarisatie van de NOS blijkt dat ondernemers in de recreatiesector het zomerweer tot nu toe verschillend kwalificeren. Vakantieparken en dagattracties zeggen weinig last te hebben van ‘slecht weer’. Watersportbedrijven en strandtenten reageren minder tevreden.
Klimaatverandering?
We vroegen Weeronline of er ook effecten zijn toe te schrijven aan de veelbesproken klimaatverandering; de opwarming van de aarde. Voor Nederland is er in de afgelopen jaren wel duidelijk sprake van een gemiddelde temperatuurstijging. Het grootste effect daarvan is toe te schrijven aan de veel mildere winters; en in veel mindere mate aan warmere zomers.
Er is nog een effect van de klimaatsverandering. Er worden vaker extreme weersomstandigheden geregistreerd, zoals stormen, en veel neerslag in een kortere periode.
Met dank aan: Weeronline.nl