Op 6 november j.l. vond het tweede gesprek plaats tussen de vakbonden en HISWA RECRON over een nieuwe CAO. Naar aanleiding van deze ronde stuurde FNV recreatie een persbericht uit met als kop: ‘Werkgevers recreatie komen met onacceptabel loonbod’. Martin Merks, onderhandelaar namens HISWA RECRON, liet weten dat hij een brede loonstijging van 14% in één jaar wel wat te gortig vindt.
Er gaapt inderdaad nog een aanzienlijk gat tussen de 14% wens van de vakbonden (+ inflatiecompensatie in het tweede jaar) en loonsverhoging van 8%, verdeeld over 2 jaar, die de werkgevers op tafel hebben gelegd. De nieuwe CAO moet ingaan op 1 januari 2024.
De vakbonden reageren verbolgen op het aanbod van de werkgevers: “Werkgevers waren niet bereid om met een beter voorstel te komen. Dit magere voorstel (dat iets meer is dan 3% per jaar) ligt mijlen ver van wat wij vragen: 14% bij een cao voor 1 jaar. Dit is een klap in het gezicht van alle loyale, hardwerkende en professionele medewerkers in de verblijfsrecreatie. Het onderhandelingsproces kenmerkt zich door vertragingstactieken van werkgevers. Pas eind vorige week – dus minder dan twee maanden voordat de huidige cao recreatie afloopt – zijn werkgevers met cao voorstellen gekomen. Daarnaast werd een eerder geplande onderhandelingsdag (24 oktober) door werkgevers geannuleerd en wilden werkgevers eerder niet ingaan op loonvoorstellen van de vakbonden.”
Zie het hele persbericht op: www.fnvrecreatie.nl/actueel/nieuws/3522/werkgevers-recreatie-komen-met-onacceptabel-loonbod
Martin Merks nuanceert de situatie; “Ja, wij hebben de tijd genomen om met een goed onderbouwd voorstel te komen, maar dat zijn dus geen vertragingstactieken. Ook wij kunnen de hoge inflatie niet ontkennen, en dat argument nemen we ook serieus. De Cao Recreatie kende dit jaar een stijging van 3 procent terwijl de inflatie veel en veel hoger was. Wij hebben een gedifferentieerde loonsverhoging op tafel gelegd die inzet op een forse verhoging van de jeugdschalen. Daarmee moet de recreatiesector aantrekkelijk worden voor jongeren; de grootste groep van instromers in onze sector. De hogere schalen stijgen dan wat minder hard. We willen daarmee het hele loongebouw evenwichtiger maken. Overigens hebben we zelf een voorstel ingebracht om de reiskosten te verhogen naar aanleiding van de stijgende energieprijzen.”
Is het personeelstekort dan geen groot probleem en zou je dat op kunnen lossen door de lonen te laten stijgen? Merks: “Personeelstekorten zijn inderdaad een uitdaging in de recreatiesector. Zo’n 30 tot 40% van de bedrijven betaalt al meer dan de cao standaarden. Maar er zijn ook vele bedrijven, die dat vanwege de lage marges niet kunnen doen. Recreatiebedrijven hebben de afgelopen periode te maken gehad met een scala aan kostenstijgingen.”
De toelichting van HISWA RECRON is te vinden op: www.hiswarecron.nl/actueel/nieuws/20742/overleg-cao-recreatie-grote-verschillen-te-overbruggen
Op 21 (agenda FNV) of 22 november (agenda HISWA RECRON) worden de onderhandelingen vervolgd.
6 reacties
in deze bramche lopen al achter met de rest van alle sectoren en beroepen.
Er mag nu wel eens wat op tafel gelegd worden en dan bedoel ik iets goeds vanuit de werkgevers, want als het zo door gaat zie ik alleen maar meer collega’s vertrekken.
Als onze cao niet snel opgebeurd woord, hebben wij volgend jaar waarschijnlijk geen eens colega’s meer. Iedereen die korter als 5 jaar werkt is bij de buur man beter af met een beter uurloon. Schandalig. De recreatie sector harkt geld naar binnen over de koppen am hun eigen werknemers
Hoe zit het nu.met de cao…..want kan nergens ergens lezen wat de uitkomst van 27 november is.
Dit is dus een van de redenen voor mij om te stoppen met werken in deze branche. Naast dat het in de basis niet goed betaald wordt is het ook nog zo dat werken in de weekenden meer regel dan uitzondering is en je hier geen enkele compensatie ontvangt. Dan is het zeker aantrekkelijk om bij de buurman aan de slag te gaan, voor een beter loon en een werkweek van maandag tot vrijdag met een stuk minder stress.
De werkgevers in deze branche denken dat je zelf op vakantie bent.
En ze hebben zelf de inflatie voor de volle 100% in de prijzen doorgevoerd de afgelopen 2 jaar. Met als grootste argument naar de klant , dat de lonen zo hard zijn gestegen . Dus in de recreatie branche is er sprake van graaiflatie.
Maar de werknemers moeten ook zelf de hand in eigen boezem steken.
Daar er maar weinig mensen lid zijn van een vakbond.
Want je wordt niet voor je harde werken beter betaald. Maar voor je macht.
Ik begin het getreuzel van de werkgevers en de zuinigheid nu wel beu te raken.
Mischien moeten er maar eens stakingen uitgeschreven worden tegen de Pasen ofzo. Zorgen dat de toegangswegen tot de parken gesloten blijven.