De organisatie ZET Brabant heeft vier ambassadeurs gevonden voor het programma Toegankelijk Brabant. Al deze bedrijven zijn via een stemming door het (internet)publiek geselecteerd. Het doel van deze actie is een beeld te krijgen van de aandacht die een organisatie heeft voor toegankelijkheid, bewustwording creëren en zoeken naar de mogelijkheden om verbeteringen aan te brengen.
De vier ambassadeurs die in de maand februari gekozen zijn:
1. Brabants Historisch Informatie Centrum in Den Bosch
Ellen Kuijf, coördinator klantenservice: “Wekelijks bezoeken flink wat mensen onze Citadel. We doen er alles aan om hun verblijf hier zo aangenaam mogelijk te maken. Basisvoorwaarde is dat het gebouw toegankelijk is voor iedereen. Wij huren dit pand van de Rijksgebouwendienst en samen met hen hebben wij ons hier altijd hard voor gemaakt. Het is dan fijn als bezoekers dit ook zo ervaren.”
2. Audax Textielmuseum, Tilburg
Interim hoofd Anneke Oosterhof: “Het is bijna drie jaar geleden dat we het entreegebouw hebben geopend. Daarmee hebben we een bijzonder, toegankelijk en gastvrij museum gecreëerd. Het is het eerste visitekaartje voor bezoekers. We zijn dan ook blij met de verkiezing tot ambassadeur”
3. Theater Aan de Parade in Den Bosch
Directeur Harry Vermeulen: “Toegankelijkheid staat bij ons theater hoog in het vaandel. We hebben niet alleen aandacht voor mensen met een beperking, het gaat om toegankelijkheid in de breedte. Van bereikbaarheid tot onze programmering. Mensen moeten zich welkom voelen. Het theater is voor iedereen.”
4. Indoor Skydive in Roosendaal
“Iedereen kan vliegen” zo luidt de slogan van Indoor Skydive Roosendaal, “hiermee willen we duidelijk maken dat het indoor skydiven niet eng en gevaarlijk is, maar juist voor iedereen toegankelijk is”, vertelt Robert Ros, manager marketing en commerciële zaken. “Het grootste vooroordeel wat we in het begin hoorde is dat het te gevaarlijk is en dat mensen niet aan de activiteit kunnen deelnemen, mede hierdoor zijn we ons gaan verdiepen in toegankelijkheid en realiseerden we ons dat er voor mensen met een beperking bijna geen mogelijkheden zijn in de recreatieve sector en dat er te weinig aandacht ligt op wat deze doelgroep nog wel kan!”
Inmiddels heeft Indoor Skydive Roosendaal al veel mensen met een beperking een bijzondere ervaring gegeven. “We werken intensief samen met stichting Doe een Wens en de Opkikker, maar ontvangen ook veel mensen op particuliere basis met bijvoorbeeld spierdystrofie of een dwarslaesie. Vliegen is vrijheid, zeker voor iemand die normaal heel haar leven in een rolstoel moet doorbrengen. Om zo iets te mogen realiseren voor deze mensen is het meest dankbare wat wij als organisatie mogen ervaren.” Aldus Ros.
“Door het winnen van deze prijs bevestigd dat we de goede weg zijn ingeslagen en het een extra motivatie is om door te zetten. Het prijzengeld wat hierbij behoort zal worden ingezet onze luchtsluis nog toegankelijker te maken, hierbij denken we bijvoorbeeld aan het investeren in een speciale lift.”
Link: www.indoorskydive.com
Meer informatie: