Vliegticket duurder door milieumaatregelen

Nu de Europese Unie (EU) het eens is geworden over de verscherping van het EU Emissions Trading System (EU ETS) moet de luchtvaart meer betalen voor de uitstoot van CO₂. In combinatie met de verhoogde accijns op vliegtickets, kan de prijs van een retour Schiphol-Barcelona zomaar 47 euro duurder worden.

Het emissiehandelssysteem EU ETS bestaat sinds 2005 en bepaalt het maximumaantal uitstootrechten van een aantal broeikasgassen voor de sectoren zoals de industrie, energieproductie en de luchtvaart. Elk jaar wordt een klein deel van deze rechten gratis weggegeven terwijl het merendeel wordt geveild. Vervolgens kunnen bedrijven deze rechten gebruiken of verkopen aan andere bedrijven. Door aan uitstoot een prijs toe te kennen krijgen bedrijven een financiële prikkel om de uitstoot te verkleinen zodra de rechten duurder worden dan besparende maatregelen.

Verscherping EU ETS
Het Europees Parlement en de Europese Raad hebben op 6 december een akkoord bereikt om de luchtvaartsector ‘Fit for 55’ te helpen maken. Dit doen ze door wettelijk vast te leggen dat de netto-uitstoot van broeikasgassen van de sector tegen 2030 met ten minste 55 procent verminderd moet zijn. Door de verscherpte regels worden de gratis emissierechten voor de luchtvaartsector tussen nu en 2026 geleidelijk afgeschaft. In 2024 worden 25 procent minder gratis uitstootrechten weggegeven, het jaar daarop nog eens 50 procent en in 2026 zijn deze rechten alleen nog beschikbaar via een veiling.

Hoewel de hoeveelheid uitstootrechten op zich niet afneemt door het wegnemen van de gratis rechten, is in het nieuwe akkoord ook afgesproken dat het totale aantal uitstootrechten met 4,3 procent per jaar moet afnemen tot en met 2027 en met 4,4 procent daarna tot 2030. Dit was in het oude systeem 2,2 procent per jaar. Het afbouwen van de gratis rechten en beperken van het totaal aantal rechten heeft hoogstwaarschijnlijk tot gevolg dat de koers van deze rechten op het handelssysteem EU ETS stijgt. Hoe hoger de prijzen, hoe rendabeler het voor luchtvaartmaatschappijen wordt om uitstoot besparende maatregelen te nemen. Dit effect wordt versterkt door de luchthavens. Zo betalen vliegtuigen die meer emissie of geluid produceren beduidend meer om te kunnen landen op diverse luchthavens, waaronder Schiphol en Düsseldorf. De oudste en meest vervuilende toestellen mogen op die luchthavens niet eens meer landen.

Accijnzen omhoog
Naast de aanscherpingen van de EU ETS is de accijns op vliegtickets verhoogd van 7,95 euro naar 26,43 euro vanaf 1 januari 2023. In het regeerakkoord wordt aangegeven dat het de bedoeling is om met de accijnsverhoging groener gedrag in de hand te werken en een gelijker speelveld te creëren tussen auto, bus, trein en vliegtuig.

Op vliegtuigbrandstof wordt namelijk geen belasting geheven. Deze internationale afspraak is in 1944 gemaakt omdat de commerciële luchtvaart in meerdere rechtsgebieden opereert, elk met zijn eigen belastingregime. Dit levert een groot verschil op met andere transportmiddelen. Zo bedraagt het accijnstarief voor een liter benzine per 1 juli aanstaande weer 78,91 cent en wordt er ook 21 procent BTW geheven over brandstof voor personenauto’s en bussen.

Flinke kosten per ticket
De koers van de uitstootrechten in het EU ETS stond op 21 december op 87,70 euro. Voor een retour van Amsterdam naar Barcelona komt dit neer op 20,70 euro aan extra kosten voor de luchtvaartmaatschappij. Wanneer hier tevens de 26,43 euro aan accijns bij wordt opgeteld en al deze kosten aan de passagiers worden doorberekend, betekent dit dat het ticket tot 47,13 euro duurder wordt.

Om de kosten per retourticket te kunnen uitrekenen hebben wij gekeken naar twee online uitstootcalculators. Bij deze twee calculators hebben wij de CO2-uitstoot voor een retour van een persoon in economyclass opgevraagd. Van alle uitstoot van vliegtuigen valt alleen de CO₂ uitstoot binnen het EU ETS. De uitstoot hebben wij in bovenstaande tabel uitgedrukt in tonnen (duizend kilogram). Vermenigvuldigd met de prijs van een recht op een ton uitstoot levert dat de bedragen op uit het onderste deel van de tabel.

Verdere uitbreiding op komst
Het is duidelijk dat vliegen in ieder geval binnen de EU flink duurder zal worden. Echter wordt het vliegen naar landen die niet deelnemen aan het EU ETS-systeem juist relatief aantrekkelijker tot er een internationaal systeem komt of een uitbreiding van EU ETS voor vluchten tussen EU-lidstaten en niet-EU-lidstaten.

In 2026 bepaalt de EU of het EU ETS-systeem voor de luchtvaart wordt vervangen door of aangevuld met het internationale emissiehandelssysteem CORSIA. Dit systeem wordt ontwikkeld door de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO. Het grote verschil van CORSIA met het EU ETS-systeem is dat het ook zal gelden voor alle vluchten buiten de EU.

Meer informatie: www.abnamron.nl/leisure

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *