Vlaamse attracties en musea zagen de bezoeken in laatste zomermaanden nog iets aantrekken

De Vlaamse koepel voor attracties en musea Riebedebie heeft haar achterban geënquêteerd over de resultaten van afgelopen zomer. De cijfers voor de laatste twee maanden toonden gelukkig weer wat herstel van de vrij magere start van het seizoen. Toch is de balans over de gehele zomer net wat minder dan in de zomer van 2023.

Een collage door technologiemuseum Technopolis in Mechelen

60% van de respondenten liet weten dat ze deze zomer minder bezoekers over de vloer kregen dan vorig jaar. 31% van de attracties en musea kunnen terugblikken op een betere zomer dan vorig jaar en 9% antwoordde dat de bezoekcijfers helemaal in lijn lagen met de cijfers van vorig jaar.

Attracties en musea die minder bezoekers mochten ontvangen, telden tussen de 2 en de 49 procent minder bezoekers, wat gemiddeld 16,7% minder bezoekers betekent. De attracties en musea die de voorbije zomervakantie meer bezoekers mochten verwelkomen, noteerden een stijging tussen de 3 en de 96 procent. Gemiddeld is dat een stijging met 21,1%. Dat betekent niet dat er afgelopen zomerseizoen 4,4% (21,1% – 16,7%) meer bezoeken waren. Het tegendeel is waar, gezien zes op tien attracties en musea minder tickets hebben verkocht tegenover vorig jaar.

Op de vraag of het weer een invloed had op de bezoekerscijfers, antwoordt 77,8% dat dit inderdaad zo was, terwijl 22,2% laat weten dat het weer bij hen helemaal geen invloed heeft gehad op de bezoekerscijfers. Er valt echter helemaal geen rode draad te vinden in de aard van de attracties of musea. Riebedebie vernam van zowel indoor als outdoor bestemmingen dat het weer een invloed had maar ook dat het weer geen invloed had.

Als laatste werd gevraagd of ondernemingen en organisaties deze zomer slechter hadden gewerkt door het weer of net beter hebben gescoord door de weersomstandigheden. Op deze vraagt antwoordt 51,1% dat ze minder goed hebben gewerkt door het weer terwijl 8,9% de betere cijfers toeschrijft aan het weer. 20% laat weten dat ze even goed werkten als vorig jaar, weer of geen weer! Opvallend is dat 20% van de respondenten helemaal geen idee heeft of het weer wel of niet een invloed had op hun bezoekcijfers.  

Bron en meer informatie: www.riebedebie.be/nl/over-ons

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *