Vitaliteitonderzoek Dagrecreatie & Horeca in de Achterhoek

Hoe staan de dagrecreatie en horeca in de Achterhoek ervoor? Dat was de belangrijkste vraag uit het Vitaliteitonderzoek Dagrecreatie & Horeca, uitgevoerd door het Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd.

foto door Vanessa Wassink

Het onderzoek is in opdracht van de samenwerkende Achterhoekse gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Lochem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk) en in samenwerking met Achterhoek Toerisme, RECRON, Koninklijke Horeca Nederland en de Provincie Gelderland uitgevoerd. Eric Jan de Haan, voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg Vrijetijdseconomie Achterhoek: “Dag- en verblijfstoerisme is met zo’n 12.000 banen en met 300 miljoen euro aan jaarlijkse bestedingen enorm belangrijk voor de Achterhoek. Bovendien draagt toerisme ook bij aan de leefbaarheid in onze regio en maken ook veel inwoners gebruik van de voorzieningen. In 2019 hebben we de vitaliteit van de verblijfsrecreatie in kaart gebracht. Om goed voorbereid te zijn op de toekomst wilden we ook graag weten hoe de dagrecreatie en horeca in de Achterhoek ervoor staan en welke kansrijke ontwikkelmogelijkheden zijn er voor de sector.”

Gezonde sector met aandachtspunten

Uit het onderzoek komt naar voren dat de sector over het algemeen vitaal is. Ruim 200 bedrijven in de dagrecreatie en horeca zijn door het onafhankelijke bureau beoordeeld op onderwerpen als gasttevredenheid, onderhoud, eigentijdsheid, ondernemerschap, en investeringsplannen en financiële situatie. Uit de analyse bleek dat zo’n 86% van onderzochte bedrijven in de dagrecreatie en 93% van de onderzochte bedrijven in de horeca bestempeld kunnen worden als vitaal. Jan Jaap Thijs van het Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd: “Voor een groot deel gaat dit om goed onderhouden bedrijven, met een gunstige ligging. Meer dan de helft van de bedrijven weet zich goed te onderscheiden in de markt. Ze scoren hoog op online reviews, zijn op de hoogte van veranderingen in de markt en er wordt over het algemeen positief naar de toekomst gekeken. Toch komen er uit het onderzoek wel een aantal aandachtspunten voor de sector naar voren. Thijs: “Ondanks dat het onderhoud over het algemeen op orde is, zien we dat de eigentijdsheid van de dagrecreatie niet altijd hoog scoort. Dit zien we ook terug in veelal gedateerde websites, met weinig informatie voor (potentiële) bezoekers om zich te oriënteren. Verder zien we dat van ongeveer een derde van de bedrijven geen online reviews te vinden zijn. Echte innovatie of ondernemerschap komen we in de dagrecreatie lang niet altijd tegen. Dit is met name het geval bij organisaties die worden bestuurd door stichtingen of verenigingen. Bij de horeca zie je dat sommige bedrijven moeite hebben om zich te onderscheiden en de doelgroepen niet altijd scherp hebben. Ook heeft de horeca en de cultuur- en erfgoedsector flink te leiden gehad onder de coronacrisis en is er behoorlijk ingeteerd op de reserves. Zowel voor de dagrecreatie als horeca is het moeilijk om aan personeel te komen met soms grote gevolgen: minder ruime openingstijden, minder service en minder omzet. Daarnaast is ongeveer een derde van de bedrijven is nog niet bezig met duurzaamheid en veel bedrijven vinden het ook lastig om hiermee aan de slag te gaan.

Diversiteit

Voor de deelnemende bedrijven heeft het onderzoeksbureau ook gekeken naar de aantrekkelijkheid voor verschillende doelgroepen. Uitkomst? Het dagrecreatie en horeca aanbod in de Achterhoek is redelijk divers, waarbij de horeca een net iets meer divers aanbod heeft dan de dagrecreatie. Wel zijn er grote verschillen per sector en deelregio te zien. Thijs: “Als we vraag en aanbod aan elkaar
relateren, dan liggen er vooral kansen voor nieuwe initiatieven gericht op de consument die op zoek is naar bijzonder, ‘anders-dan-anders’ en luxe aanbod. Door bestaande (of nieuwe) initiatieven zich (bewust) meer te laten richten op kansrijke doelgroepen, kan beter ingesprongen worden op de vraag.”

Marktruimte

Tot slot is er gekeken naar hoe goed de Achterhoek voorzien is qua dagrecreatief aanbod en aan welk type dagrecreatie nog behoefte is. De Achterhoek blijkt over het algemeen goed voorzien. De gemiddelde dichtheid aan voorzieningen is in de meeste deelcategorieën hoog en voor de meeste inwoners ligt het aanbod ook binnen bereisbare afstand. Thijs: “We zien in de analyse wel enige kansen voor een aantal sportieve voorzieningen in sommige deelregio’s. De kansrijkheid hangt daarbij weer sterk samen met het onderscheidend vermogen van het aanbod”

Vrijetijdsagenda Achterhoek

In oktober zijn de resultaten bekend gemaakt aan en besproken met de sector tijdens drie goedbezochte bijeenkomsten. De vraag hierbij was wat de sector nodig heeft om verder te kunnen ontwikkelen. De Haan: “De uitkomsten van deze gesprekken en de acties die hieruit voortvloeien zullen worden meegenomen in de Vrijetijdsagenda van de samenwerkende gemeenten”. De factsheet met de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek is te vinden op de zakelijke website van Achterhoek Toerisme. Het volledige rapport is op te vragen bij Achterhoek Toerisme of bij de Achterhoekse gemeenten.

Bron en meer informatie: Achterhoek Toerisme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *