‘Vermeer’ is daarmee de best bezochte tentoonstelling in de geschiedenis van het Rijksmuseum. Door de openingstijden te verruimen tot 23 uur ’s avonds was het mogelijk om ruim 650.000 bezoekers te ontvangen. In heel 2022 ontving het Rijks nog 1.760.000 bezoekers.
Om het publiek een zo prettig mogelijk bezoek te bieden was het aantal mensen op de tentoonstelling gelimiteerd. Al voor de tentoonstelling opende op 10 februari waren er al 200.000 kaarten verkocht, en op de tweede dag van de tentoonstelling waren alle beschikbare kaarten uitverkocht. Daarna was het erg lastig om nog aan kaarten te komen. Voorafgaand aan de tentoonstelling was het plan om tot 22.00 uur open te blijven. Dat is later verlegd naar 23.00 uur. In het laatste weekend van de tentoonstelling (2 + 3 juni) werd de sluitingstijd zelfs nog verder opgerekt van 23.00 uur naar 02.00 uur. Daardoor konden nog eens 2600 mensen extra de tentoonstelling bezoeken.
Het merendeel van de bezoekers (55%) kwam uit Nederland. Ook dat is bijzonder omdat het museum in een ‘normaal’ jaar gemiddeld veel meer buitenlandse bezoekers trekt. (63% buitenlands bezoek in 2022). Van de buitenlandse bezoekers kwam 17% uit Frankrijk, 17% uit Duitsland en 16% uit het Verenigd Koninkrijk.
Veel media-aandacht
Het grote succes van de tentoonstelling is mede te danken aan de relevante media aandacht en gerelateerde publicaties. Daarin werd dieper ingegaan op de achtergronden bij de tentoonstelling.
- Het Rijksmuseum werkte mee aan het TV-programma De Nieuwe Vermeer (NPO1/Omroep Max, gemiddeld ruim 1.2 miljoen kijkers) gepresenteerd door Dionne Stax.
- Over de tentoonstelling zijn twee documentaires gemaakt. Regisseur Suzanne Raes volgde voor haar film Dicht bij Vermeer de voorbereidingen van de tentoonstelling en in de serie Exhibition on Screen verscheen Vermeer: The Greatest Exhibition.
- De website Dichter bij Johannes Vermeer met Stephen Fry en Joy Delima is 800.000 keer bezocht en bekroond met twee Webby Awards en de Golden European Design Award.
- Het Rijksmuseum publiceerde twee podcasts over Vermeer, Camera Obscura en het Geloof en Leven en Werk van Vermeer, waarin presentator Janine Abbring spreekt met de tentoonstellingsconservatoren Gregor J.M. Weber en Pieter Roelofs. De Aflevering Leven en Werk van Vermeer is best beluisterde podcast van het Rijksmuseum ooit (ruim 27.000 downloads).
- Het Rijksmuseum publiceerde de online cursus Vermeer, waarin presentator Özcan Akyol met Gregor J.M. Weber en Pieter Roelofs de mooiste details laat zien.
Bron en meer informatie: www.Rijksmuseum.nl