De lockdown is met drie weken verlengd en duurt zeker nog t/m 9 februari. Vakanties naar het buitenland worden zeker nog tot eind maart maart ontraden. Diverse brancheorganisaties luiden, namens hun leden, de noodklok.
Alle bedrijven in de recreatiesector ondervinden hinder van de lockdown. Toch is het effect per deelbranche verschillend. Festivals en bedrijven die afhankelijk zijn van groepen worden het zwaarst geraakt en hebben nog altijd weinig perspectief dat zij na 9 februari weer van start kunnen gaan.
De dagrecreatieve bedrijven liggen op dit moment ook helemaal stil en moeten het nu ook nog minimaal drie weken langer volhouden. Voor het deel van de dagattracties, die normaal een wintersluiting hebben, valt de schade wel mee. Twee dagen geleden maakten we op deze website al een overzicht van de vele indoor recreatiebedrijven die de afgelopen maanden zijn omgevallen.
Devakantieparken lijken iets minder zwaar getroffen.
Zij missen in deze periode wel een groot deel van de inkomsten uit horeca en andere upsellmogelijkheden. Een deel van de weggevallen internationale gasten kan worden opgevangen door binnenlandse gasten. De geluiden uit deze branche zijn wisselend.
EuroParcs / Droomparken laat weten dat zijn in de maand januari iets meer boekingen hebben dan in dezelfde maand 2019 en dat ook de boekingen voor de zomervakantie voor liggen op vorig jaar. Woordvoerder Ron Moerenhout ziet ook nieuwe doelgroepen op de parken verschijnen: “We zien steeds vaker boekingen door mensen die een vakantiewoning boeken en daar aan het werk gaan. Mensen willen even weg uit de thuisituatie en vinden bij ons een rustige werkplek.”
Edwin Bomers, eigenaar van vakantiepark Marveld Recreatie is kritisch op de geluiden dat het in de verblijfsrecreatie allemaal wel meevalt: “Ik spreek veel collega’s en zie en hoor dat het allemaal een stuk minder gaat. Het is super rustig op de vakantieparken. Bovendien zorgt het wegvallen van de horeca en allerlei voorzieningen ook voor veel minder inkomsten. Toch ben ik blij dat wij nog open mogen blijven. in veel andere Europese landen zijn de vakantieparken op slot. Zo kunnen wij het nog redelijk uitzingen in afwachting van het einde van de crisis.”
Ook Roompot reageert gereserveerd: “Stellen dat het nu extra druk is op onze parken, zou verkeerd zijn.
Zoals je weet blijft het merendeel van de buitenlandse gasten weg door de beperkende maatregelen. We zien wel dat Nederlandse gasten meer nood hebben aan ontspanning. Wanneer je dag in dag uit van thuis uit werkt, wil je tijdens je vrijetijd wel es een ander decor. Daarom kiest men wel es om met het gezin even een weekend elders te beleven, of net thuisonderwijs vanuit een vakantiewoning te volgen.”
Ook uit eigen ervaring (redactie Pretwerk) op Landal Land van Bartje zagen we ook dat er sprake is van een iets lagere bezetting. (zie: Vakantie op en Landal park in Lockdown)
Reisbranche zwaar getroffen
Branchevereniging ANVR is niet te spreken over de verlengde beperkingen voor buitenlandse vakanties tot eind maart: “De reissector is wel het zwaarst getroffen; zij ligt nu al sinds maart 2020 zo’n 46 (!) weken praktisch volledig stil en heeft nóg 10 weken te gaan tot eind maart, als het niet nog langer wordt. Ondanks dat de reisbranche wel wat gewend is, is dit zelfs voor de meest creatieve ondernemer geen ‘uitdaging’ meer te noemen.
“Wij vragen het kabinet om passende steunmaatregelen die ons helpen de periode naar het begin van herstel te overbruggen”, aldus Frank Oostdam, voorzitter ANVR. Hij vult aan: “Ondanks dat mensen ontzettend toe zijn aan vakantie en velen zich oriënteren voor ‘als het weer kan’, is het aantal boekingen minimaal. Het kabinet heeft nu besloten dat er niet gereisd mag worden tot eind maart in plaats van half maart, waarbij we er vanuit gaan dat het niet-boeken bedoeld is voor reizen in die periode.
Net als andere branches hebben ook wij te maken met enorme kosten; voor het annuleren en repatriëren van vele tien- en tienduizenden reizen. Wij gaan er dan ook vanuit dat wij in aanmerking komen voor de aanvullende maatregelen en compensatie van annuleringen en repatriëringen.”
Meer informatie: www.anvr.nl