De Betteld liet de afgelopen 15 jaar schuimfeestjes organiseren door een externe partij. De gevolgen bleken onverwacht groot. Er is pfas aangetroffen in de zwemplas. De overheden stellen nu De Betteld aansprakelijk en zij moeten een plan van aanpak maken voor het opruimen van de PFAS vervuiling in de zwemplas en het omliggend terrein. De Omgevingsdienst Achterhoek waarschuwde inmiddels andere ondernemers om voorzichtig te zijn met schuimfeestjes.
De aanwezigheid van PFAS werd al in het voorjaar van dit jaar geconstateerd na een steekproef op pfas in enkele recreatieplassen. Tijdens het zomerseizoen werd de zwemplas o.a. gelabeld met ‘zwemverbod’ en ‘afgeraden als zwemwater’.
Uit een persbericht van de overheidsinstanties blijkt: “Het organiseren van feesten met PFAS houdend schuimmiddel is de meest waarschijnlijke bron van de vervuiling. Dit is de uitkomst van het onderzoek naar de oorzaak van de PFAS vervuiling. De provincie, het waterschap en de gemeente hebben dit onderzoek gedaan. In dit onderzoek zijn het water van de zwemplas, grondwater, waterbodem en omliggende wateren en gronden onderzocht.”
De PFAS vervuiling in het water, de bodem en het grondwater van zwemplas en omliggend terrein van De Betteld ligt fors boven de toegestane waarde. Wethouder Evert Blaauw van zorg en welzijn in Bronckhorst: “De zeer hoge PFAS-waarden kunnen risico’s opleveren voor de gezondheid en het milieu. Daarom is het noodzakelijk dat De Betteld de vervuiling opruimt. De provincie, het waterschap en de gemeente hebben De Betteld afgelopen week opgedragen om hiervoor binnen 16 weken een plan van aanpak aan te leveren.”
Vervuiling mogelijk afkomstig van blusschuim
Bij De Betteld was men ook volkomen verrast door de uitkomsten van het onderzoek. Gerhard Hobelman, directeur van De Betteld legt uit dat de schuimfeestjes werden georganiseerd door een externe partij.: “Die stellen wij dan ook aansprakelijk voor de eventuele schade. Zij organiseren hier al 15 jaar lang schuimfeestjes. Alleen het afgelopen jaar hebben we deze activiteit even on-hold gezet naar aanleiding van de ontstane situatie. We vermoeden dat er in het verleden ook blusschuim van de brandweer is gebruikt, waarvan het nu bekend is dat er wel eens pfas in zit.”
- Recent werd er ook in Zeeland aan de bel getrokken m.b.t. het gebruik van blusschuim bij schuimfeestjes
Risico van schuimfeestjes
De Omgevingsdienst Achterhoek was zelf ook wel verrast door de uitkomst dat schuimfeestjes de meest waarschijnlijke oorzaak zijn van de vervuiling. Zij besloten om alle recreatiebedrijven in de regio een brief te sturen waarin wordt opgeroepen: “We adviseren u dan ook dringend en roepen u met klem op voorzichtig te zijn met het gebruik van schuim voor een recreatieve activiteit. We verzoeken u in ieder geval te controleren of er stoffen in het schuim zitten die mogelijk belastend voor het milieu zijn.”
Hoe controleer je op pfas?
In de brief van de omgevingsdienst werd niet duidelijk hoe je kunt controleren of er pfas in een product zit. We vroegen o.a. de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) om advies. Daar komen we ook niet veel verder: “Als NVWA hebben we geen specifiek onderzoek gedaan naar PFAS in blus- of partyschuim dus over deze producten doen wij ook geen verdere uitspraken.”
Er wordt op dit moment nog volop onderzoek gedaan naar de gevolgen van pfas en de beste manier om pfas in onze samenleving te beperken. Daarmee ga je wel meteen de diepte in als het gaat in het verzamelen van informatie. Meer informatie is te vinden op: www.rivm.nl/pfas