UNWTO: Internationaal toerisme vertoont sterk herstel

De Wereld Toerisme Organisatie (UNWTO) meldt dat het herstel van het internationaal toerisme uitstekend verloopt. In het eerste kwartaal van 2022 werden er drie keer zoveel toeristische aankomsten geteld als in dezelfde periode in 2021. Voor Europa zijn de herstelcijfers zelfs nog beter.

Zaanse Schans

De UNWTO-cijfers tonen aan dat Europa in het eerste kwartaal van 2022 bijna vier keer zoveel internationale aankomsten (+280%) als in het eerste kwartaal van 2021. Deze groei werd vooral gegenereerd door reizigers binnen Europa.

Ten opzicht van het pré-coronajaar 2019 moet er nog wel een inhaalslag gemaakt worden. In het eerste kwartaal van 2022 liggen de cijfers in Europa nog altijd 43% onder het niveau van 2019.

Andere factoren vormen nu een nieuwe rem op toerisme

De beperkingen door corona lijken inmiddels over het hoogtepunt heen. Internationale politieke en economische ontwikkelingen zorgen voor nieuwe uitdagingen. Onzekerheid over de wereldwijde economische ontwikkeling in combinatie met de oorlog in de Oekraïne zorgen voor een neerwaarts risico voor het broze herstel van het internationale toerisme. Het conflict in de Oekraïne heeft bijvoorbeeld wereldwijd grote economische gevolgen, waardoor de toch al hoge olieprijzen en de algehele inflatie worden verergerd en de internationale toeleveringsketens worden verstoord. Dat resulteert in hogere transport- en accommodatiekosten voor de toeristische sector.

Sterker dan verwacht herstel in het verschiet

De laatste UNWTO Confidence Index liet een duidelijke stijging zien. Voor het eerst sinds het begin van de pandemie keerde de index terug naar het niveau van 2019, wat een toenemende optimisme onder toerisme-experts weergeeft. Het optimisme wordt vooral gevoed door de verwachte inhaalvraag, met name voor intra-Europese reizen en Amerikaanse reizen naar Europa.  

Bron en meer informatie: www.unwto.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *