Unieke positie van Nederland in de Dance-economie

Afgelopen week werd het Amsterdam Dance Event georganiseerd. Voor vele bedrijven in recreatie en toerisme is dit een subcultuur waar ze niet zo veel vanaf weten. Internationaal staat Nederland goed aangeschreven met aansprekende dance evenementen en de wereldtop op het gebied van DJ’s. Dat vertaalt zicht steeds meer in een groeiende groep reizigers die speciaal naar ons land komen om te dansen.

festival Ferry Corsten in Escape Amsterdam (foto: betribes)

Groei Dance-onomics
Uit onderzoek door EVAR, in opdracht van ADE, ID&T en Buma/Stemra, blijkt dat met name de grote festivals en evenementen (met meer dan 3.000 bezoekers) aan economisch belang hebben gewonnen. In 2011 waren deze naar schatting goed voor ruim 137 miljoen euro, een groei van bijna 68 procent ten opzichte van 2002. De kleinere dance-feesten (< 3000 bezoekers) leverden ten opzichte van 2002 behoorlijk in. Deze markt kromp met 33% tot 148 miljoen.

Internationale trekpleister
Een groeiend aantal buitenlandse bezoekers weet de Nederlandse dance evenementen te vinden. De ruim 20 festivals met internationale bezoekers genereerden in 2011 in totaal bijna 10 miljoen euro aan recette en overige bestedingen. Het groeiende aandeel van het buitenland zal naar verwachting de komende jaren sterk doorzetten.

Meer informatie: rapport Dance-onomics (pdf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *