Uitzonderlijk zonnig in recordnat jaar 2023

Bij de terugblik op de jaarcijfers van Nederlandse en Belgische attractieparken lezen we regelmatig dat de regendagen, vooral in de zomer, een dempend effect hebben gehad op de bezoekcijfers. Volgens Weeronline was 2023 inderdaad record-nat, maar staat het tegelijkertijd ook in de top 7 van jaren met de meeste zon-uren.

Foto door Depositphotos

Jaco van Wezel, meteoroloog bij Weeronline legt uit dat het lastig is om te bepalen in hoeverre je een dag als verregend kunt aanmerken: “Het gaat eigenlijk niet om de de neerslagsom, maar om de neerslagduur. Een dag waarop 20 mm valt in een uur tijd en het verder droog is valt niet onder de noemer verregende dag. Maar ook neerslagduur zegt niet alles, want als het vooral in de nacht regende was het voor pretparken ook geen verregende dag.”

Dat 2023 een bijzonder nat jaar is geweest, blijkt wel uit de overzichten van Weeronline:

Vanuit het perspectief de recreatiesector zijn vooral de vakantiemaanden juli en augustus te nat verlopen.

Meer informatie op Weeronline over De nattigheid in 2023

Op langere termijn steeds meer Mooiweer-dagen

Van Wezel ziet, naast alle nattigheid, ook een topjaar in aantal zonuren: “Op jaarbasis was het een zeer zonnig jaar. In totaal scheen de zon 1913 uur tegen 1773 normaal. Dit leverde een zevende plaats op in de lijst met zonnigste jaren. In 2023 was het vanaf eind mei vaak warm genoeg om te kunnen zwemmen, maar in de zomer ging dit wel heel vaak samen met ook de kans op buien. Dus ook dit is best lastig te zeggen hoe goed het zwembadweer was.”

Van Wezel geeft een nadere duiding over aantrekkelijk weer in Nederland: “Een parameter die je kunt inzetten om te bepalen of het weer aantrekkelijk is geweest voor de recreatie zijn zogenaamde Mooiweer-dagen. Dit zijn dagen waarop de zon minstens 50% van de tijd schijnt, er nauwelijks regen valt en het warmer dan normaal is. In 2023 kwam het tot 63 mooi-weerdagen tegen 53 gemiddeld over de periode 1991-2020. Kijk je specifiek naar de zomerperiode mei-september, waarbij het warm genoeg is om te zwemmen, dan telde 2023 51 mooiweerdagen tegen 33 normaal.”

Meer informatie over de zonuren in 2023: www.weeronline.nl/nieuws/weeroverzichten-2023-zon

Het is voor de Nederlandse recreatiesector (zowel dag- als verblijfsrecreatie) van groot belang hoe de consument het weer ervaart. Het bepaalt in grote mate de bezetting op een dagattractie of vakantiepark. Steeds vaker worden modellen gebruikt (tegenwoordig ook met a.i.) om de drukte op een park te voorspellen. Daarmee kunnen kosten worden bespaard door personeel en voorraad op maat af te stemmen op de verwachte bezoekersdruk. Voor de benchmark-gegevens zou je eigenlijk ook de weersinvloeden, die je niet in eigen hand hebt, als externe factor moeten meenemen. Ook investeringen in buitenattracties (b.v. zwembad) worden beïnvloed door de Mooiweer dagen. Dat zijn de dagen waarop je de terugverdientijd kunt baseren.

Duiding Pretwerk.nl

Meer informatie: www.weeronline.nl/nieuws/weeroverzichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *