Tweede kamer doet onderzoek naar ‘Opkoop vakantieparken door buitenlandse roofinvesteerders’

De Tweede Kamer heeft drie moties goedgekeurd over de situatie rond vakantieparken in Nederland. Zo komt er een onderzoek naar overname van vakantieparken door buitenlandse investeerders en naar de rechten van huurders van grond op vakantieparken.

Twee moties werden ingediend door Sandra Beckerman van de SP, die op twitter meldt:

In de eerste motie vraagt Beckerman: “Steeds meer Nederlandse vakantieparken worden door bedenkelijke buitenlandse roofinvesteerders opgekocht, die inmiddels 54% van alle vakantieparken in bezit hebben. Wij verzoeken de regering om binnen zes maanden een onderzoek af te ronden naar deze opkoop en de wenselijkheid van deze ontwikkelingen op ruimtelijke ordening (met name de natuurgebieden betreffend) en het effect van deze ontwikkelingen op de zittende eigenaren/huurders op deze parken.” Deze motie werd aangenomen met een ruime meerderheid van 110 stemmen (van de 150)

In het TV-programma van KASSA introduceerde Lilian Marijnissen (fractievoorzitter SP) de term ‘Buitenlandse roofinvesteerders’. Zij doelt daarmee op de grote buitenlandse investeringsmaatschappijen die eigenaar zijn van ketens als Landal en Roompot.

Duiding Pretwerk.nl

Ook de motie van Beckerman over de huurrechten van staanplaatshouders werd aangenomen (113 van de 150 stemmen): “Steeds meer bezitters van recreatiewoningen die grond huren op vakantieparken worden geconfronteerd met opzeggingen. Deze huurders genieten nauwelijks huurbescherming. Wij verzoeken de regering om binnen zes maanden een onderzoek af te ronden naar uitbreiding van rechten van deze huurders in wet- en regelgeving.”

Laura Bromet (Groen Links) doet ook een duit in het zakje door te beweren dat de bouw van recreatiewoningen ten koste gaat van starterswoningen. Zij dient de motie in waarin o.a. staat: “Gemeenten zijn niet altijd goed in staat om ongewenste uitbreiding van recreatiewoningen, die ten koste gaat van locaties voor woningbouw, tegen te gaan. Wij
verzoeken de regering om op korte termijn met de gemeenten in overleg te gaan en te inventariseren welke problemen gemeenten ervaren en aan adequate oplossingen te werken om ervoor te zorgen dat woningbouw prioriteit krijgt boven de uitbreiding van het aantal recreatiewoningen, en de Kamer over de uitkomsten voor 1 maart 2022 te informeren.”

Minister Ollongren wijst Bromet nog even op het feit dat daar een totaal ander bestemmingsplan onder ligt. Ook deze motie wordt aangenomen met 110 stemmen.

Het is opvallend dat de moties in behandeling worden genomen vanuit het ministerie van Volkshuisvesting. De moties hebben vooral te maken met transacties in de recreatiesector en de belangen van recreanten (consumenten.) Dat onderwerp zou eerder thuis horen bij het ministerie van Economische Zaken. In één motie wordt ook gevraagd om te kijken naar de invloed op natuurgebieden. Dat valt weer onder het ministerie van LNV. Deze discussie toont wel aan dat ministeries belang hebben bij een centraal orgaan (b.v. een staatssecretariaat) dat de diversiteit van de groeiende recreatiesector kan behappen.

Duiding Pretwerk.nl

Meer informatie: www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/plenaire_vergaderingen/details/activiteit?id=2021A06235

(advertentie – nuttige achtergrondinformatie – ook voor politici)

2 reacties

  1. Tja, het zal pijn doen voor een website als Pretwerk.nl om dit soort artikelen te plaatsen aangezien pret verkopen aan gulzige multimonsters core-business is . . .
    uitermate kortzichtig, zelfzuchtig en zwak-sociaal om altijd het geld, waar ook vandaan, de boventoon te laten voeren . . .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *