Twee derde kinderen vindt zomer ook leuk zonder vakantie

Het is voor veel werkende ouders ieder jaar een puzzel: hoe overbruggen we de zes weken zomervakantie? Kinderen hebben een duidelijke voorkeur hoe hun ideale zomer eruit ziet: het liefste gaan ze zwemmen, met water spelen of lekker ravotten in de speeltuin.

Waar ze dat doen, maakt niet uit: maar liefst 66% van de Nederlandse kinderen zegt de zomer ook leuk te vinden zonder daadwerkelijk op vakantie te gaan. Dit blijkt uit het ‘Madurodam Zomeronderzoek’ onder 827 Nederlandse kinderen tussen de 6 en 12 jaar.

Het Madurodam Zomeronderzoek vroeg kinderen naar hun vakantievoorkeuren. Zomerkampen, verre reizen, logeren bij opa & oma of gewoon naar de BSO: er zijn talloze manieren om de vakantie door te brengen. Maar liefst 90% van de ondervraagde kinderen gaat op vakantie, gemiddeld voor een week of twee. De meest voorkomende vakantiebestemmingen zijn Duitsland (10%), Frankrijk (16%) of gewoon ons eigen land (38%).

Vaker iets beleven

Als je het aan Nederlandse kinderen vraagt, dan hoeft niet iedereen per se naar het buitenland. Sterker nog, 24% kiest liever voor een vakantie in eigen land. Drie kwart van alle kinderen wil wel vaker iets beleven tijdens de vakantie, en bijvoorbeeld een dagje op stap gaan. Hier beslist 85% overigens zelf over mee. Uitjes of niet, de lamlendigheid ligt op de loer: 69% verveelt zich wel eens in de vakantie.

“De lange zomervakanties staan steeds meer onder druk: werkende ouders hebben moeite die weken op te vullen. Een vakantie is een prima oplossing, maar voor een leuke zomer is een reis voor kinderen dus niet eens noodzakelijk, “ licht Marianne Aalders, woordvoerder van Madurodam, toe. “Er is genoeg ander leuks te beleven in eigen land waarmee je kinderen een onvergetelijke tijd bezorgt.”

Meer beleving

Wanneer kinderen mogen kiezen tussen een dagje naar een stad of een dagje naar een thema-of attractiepark, dan kiezen zij vooral het laatste; 87% kiest liever voor een dagje naar een thema-of attractiepark. Ook de keuze tussen een dagje strand of naar een thema- of attractiepark is snel gemaakt; 71% van de kinderen geeft de voorkeur aan een thema- of attractiepark.

Aalders: “Het is eigenlijk heel logisch: een themapark is vaak een verzamelplek van allerlei activiteiten die kinderen leuk vinden, in plaats van één activiteit die centraal staat. Om een voorbeeld te geven: bij een dagje strand draait het om vooral om zwemmen in zee, heel misschien afgewisseld met het bouwen van een zandkasteel. In een themapark als Madurodam kun je kiezen uit veel meer beleving. Van lekker spetteren bij een van de waterspellen, een potje voetballen, lekker spelen in de speeltuin, en er zijn attracties waar van alles zelf te ontdekken valt… kortom: er is meer beleving om op één plek mee te maken. Dat zien we ook terug bij andere populaire zomeruitjes en dagattracties.”

Naast uitjes met ouders, opa’s en oma’s blijkt ook uit het onderzoek dat iets meer dan een kwart van de kinderen naar een BSO, oppas of gastouder gaat, voor een deel van de zomervakantie. Dat is bepaald geen straf, want tijdens de vakantie worden hier altijd extra leuke activiteiten georganiseerd. Al vindt bijna de helft van de kinderen dat zij gewoon oud genoeg zijn om alleen thuis te blijven. “Voor de kinderen die toe zijn aan een bijzonder zomeruitje zonder ouders, organiseren we op 23 augustus het Kindernachtverblijf. Een avond buiten sluitingstijd en vol toffe activiteiten, waar alleen kinderen welkom zijn in Madurodam. Het park is dus voor ouders off limits. Dat moet je gewoon meemaken!” besluit Aalders.

Bron en meer inspiratie: www.Madurodam.nl/Kindernachtverblijf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *