De coronacrisis heeft een grote impact gehad op de toeristisch recreatieve sector. Toerisme Vlaanderen heeft een overzicht gepubliceerd van de impact die deze crisis op de sector – en geeft ook aan welke veranderingen in consumentengedrag en bedrijfsvoering wellicht blijvend zullen zijn.
Logies, restaurants, cafés, musea, attracties, congres- en eventfaciliteiten kregen in 2020 en 2021 strenge maatregelen opgelegd en zagen hun bezoekersaantallen en omzet wegsmelten als sneeuw voor de zon.
In 2019 ontving Vlaanderen nog 10,4 miljoen toeristen uit binnen- en buitenland. In het eerste coronajaar 2020 daalde dat cijfer naar 4,4 miljoen. In 2021 ontving het Vlaams Gewest opnieuw 6,8 miljoen bezoekers, een pak meer dan in 2020, maar nog steeds een derde minder dan pre-corona.
Wandelen en fietsen nieuwe trend
Dé buitenactiviteiten bij uitstek in 2020 en 2021 waren wandelen en fietsen. Online fiets- en wandelrouteplanners en app noteerden een enorme toename van gebruikers. De blijvende groei van wandelen in 2021 is opmerkelijk rekening houdend met de gedeeltelijke heropening van de attractie- en vrijetijdssector. Dit kan wijzen op een nieuwe trend in de vrijetijdsbeleving en toerisme.
Blijvend effect op foodservice in verblijfsrecreatie
46% van de logiesuitbaters die ook maaltijden aanbieden, stapte over op een takeaway model. 87% verminderde ook de capaciteit van de ontbijtzalen of restaurantgedeelten. Opvallend: de helft wil takeaway in de toekomst blijven aanbieden en het grootste deel van de uitbaters wil deze capacieitsvermindering ook na de pandemie behouden.
Corona veranderde ons reisgedrag
Tijdens corona boekten de reizigers ultra last minute, tot gemiddeld 2 weken voor de afreis. Voor corona was dat nog gemiddeld een maand. Vanaf dit jaar liggen de boekingstermijnen opnieuw in lijn met 2019. De pandemie zorgde ervoor dat de primaire vakantie van de Belgen meer in eigen land plaatsvond, een fenomeen dat in heel Europa zichtbaar was. Vanaf dit jaar gaan reislustige Belgen opnieuw vaker de grens over. Sinds de pandemie heeft de toerist in zowel de logies als de attracties meer aandacht voor netheid en sfeer.
Personeelstekorten als gevolg van de coronacrisis
Door de heropleving van het toerisme is er bij de logies nood aan (extra) personeel.
Vandaag geeft meer dan een vijfde van de toeristische verblijven met medewerkers
in dienst aan onvoldoende personeel te hebben om het logies vlot draaiende te
houden. Het vertrek van veel medewerkers in 2020 en het onvoldoende vinden van
nieuwe (geschikte) kandidaten zijn de grootste oorzaken van het personeelstekort.
Ook restaurants en cafés hebben te maken met hetzelfde probleem.
Vooruitzichten voor de langere termijn
De Wereldorganisatie voor Toerisme (UNWTO) schat de daling van de internationale aankomsten in 2020 wereldwijd op 73%. Voor de EU ligt die daling rond de 67%2. Zowel de UNWTO als de European Travel Commission (ETC) voorspellen dat het tot 2024 zal duren eer de cijfers opnieuw het niveau van 2019 bereiken.
Voor het Vlaamse Gewest wordt een herstel verwacht van de buitenlandse aankomsten tegen 2025 of 2026. Een belangrijke reden daarvoor is dat veel vliegverbindingen hersteld moeten worden. De kans dat dit van de ene op de andere dag gebeurt, is klein. De mogelijkheid om naar hier te reizen zal zich daardoor maar geleidelijk herstellen. Bovendien staat het Vlaamse Gewest bij de buitenlandse toeristen eerder gekend als een stedelijke bestemming. Het grootste deel van de buitenlandse toeristen komt naar de kunststeden. Door de pandemie werden citytrips minder populair; mensen zoeken nu meer de rust op. Die balans heeft tijd nodig om te herstellen. Tot slot is het Vlaamse Gewest ook sterk afhankelijk van het business-segment dat een moeilijker herstel kent dan de vakantiemarkt.
Bron en meer informatie: www.toerismevlaanderen.be