Het Rubenskasteel in Elewijt (Zemst) wordt een bruisende plek met een belevingspark en -centrum gewijd aan Rubens, meeting- en congresfaciliteiten, een brasserie, een gastenverblijf en vergaderruimtes voor lokale verenigingen en ondernemingen. Dat hebben Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir, CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen en burgemeester Veerle Geerinckx van Zemst bekendgemaakt.
De herontwikkeling wordt ter hand genomen door Toerisme Vlaanderen waarna partijen uit de markt worden gezocht om de diverse voorzieningen uit te baten.
Het kasteel en de bijhorende gebouwen en gronden zullen meer dan ooit het verhaal van Rubens ademen en vertellen. “We gaan bewoners, ondernemers en bezoekers uit binnen- en buitenland opnieuw laten genieten van het kasteel en van het prachtige landschap, net zoals Rubens dat destijds deed,” zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.
Toerisme Vlaanderen kocht het Rubenskasteel dat tot in 2019 in privéhanden was aan met de bedoeling om de erfgoedparel maximaal te kunnen ontsluiten en een nieuwe toekomst te geven. De voorbije jaren werd via een uitgebreid participatief traject gepolst bij bezoekers, buurtbewoners, lokale ondernemers en experten welke toekomstige functies volgens hen mogelijk en wenselijk zijn in het Rubenskasteel, rekening houdend met de ziel van deze unieke erfgoedplek. In maart vorig jaar maakte Toerisme Vlaanderen 2 mogelijke scenario’s bekend voor de herwaardering van het Rubenskasteel: het kasteel als een plek om te ontsnappen aan de drukte van elke dag, of toch eerder het kasteel als een levendige plek voor een breed publiek.
Tijdens het herwaarderingsfestival Stories Unfold werden de voorbije 3 maanden de laatste ontbrekende puzzelstukken gelegd voor de toekomstige bestemming van het kasteeldomein.
Rubens beleven in het kasteeldomein en het kasteel
In de toekomst wordt het kasteeldomein een park om de landschappen van Rubens te ontdekken en te beleven. Het park zal bovendien vrij toegankelijk zijn, ook als het kasteel gesloten is. De ontdekking van het landschap zet zich verder in het Rubens belevingscentrum in het kasteel. De bezoeker komt er op een interactieve manier meer te weten over de landschapsschilderijen en -tekeningen van de meester en over het kasteelleven van Rubens met zijn vrouw Helena Fourment en hun kinderen. Het wordt geen museum met een klassieke opstelling, de ruimtes zullen dynamisch inzetbaar zijn.
Meeting- en congresfaciliteiten in het kasteel
In de andere vleugel van het kasteel komt een grote vergaderzaal. Buiten de bezoekuren zullen deelnemers aan een congres of meeting ook van de ruimtes in het belevingscentrum kunnen gebruik maken. De ruimtes kunnen ook dienen voor concerten, diners, lezingen, vergaderingen en als breakout rooms.
Boomgaard en moestuin krijgen nieuw leven
De boomgaard en de moestuin op het kasteeldomein krijgen een nieuw leven ingeblazen en zullen in hoofdzaak gericht zijn op beleving voor gezinnen met kinderen. Hier komen geen traditionele speeltuigen maar wel installaties die het beleven van het landschap nog interessanter maken, ook voor de jonge bezoekers.
Hapje en drankje in de boerderij op het neerhof
In de boerderij komt een brasserie met korte keten producten die werkt met de oogst uit de eigen moestuin. De menukaart zal een culinaire knipoog zijn naar de tijd van Rubens.
Gastenverblijf op het neerhof
In het historisch gastenverblijf aan de overkant van de boerderij zal de gastvrijheid uit de tijd van Rubens helemaal heropleven. Hier komt een gastenverblijf met 11 kamers. De toekomstige gasten zullen hun maaltijden kunnen nuttigen in de linkervleugel van de boerderij, die ook boekbaar zal zijn voor groepen.
Vergaderen in de rentmeesterswoning
Dit historische pand tussen de boerderij en het gastenverblijf krijgt een toekomst als vergaderruimte voor lokale verenigingen en ondernemingen. De ruimte kan ook dienst doen als aanvulling op de vergaderinfrastructuur in het kasteel.
Meer informatie: www.samenherbestemmen.be/nl/locaties/rubenskasteel