Begin februari werd de nieuwe NEN-norm 9120 in het leven geroepen voor het bouwen van toegankelijke gebouwen. Deze norm houdt met meer dan alleen rolstoeltoegankelijkheid rekening. Een grote verbetering voor de brede groep van gasten met een beperking.
Op 28 juni 2025 komt daar de European Accessibility Act (EAA) bij. Deze wet is van toepassing op alle producten en diensten die in de Europese Unie worden verkocht en zorgt ervoor dat deze toegankelijker worden voor mensen met een beperking.
Karin Stiksma zegt: “De NEN-norm 9210 en EAA zijn een grote stap voorwaarts voor mensen met een beperking om ook zonder zorgen te kunnen recreëren! Maar ook best een ‘tour de force’ voor de recreatieondernemer om aan deze wetgeving te kunnen voldoen. Die inspanning loont echter wel omdat je door de aanpassingen een groter marktpotentieel bereikt. En deze gasten komen vaak in gezelschap dus levert het in the end meer klanten op”.
Hieronder geeft Karin Stiksma van Joint Projects een aantal concrete voorbeelden waarmee de recreatieondernemer kan voldoen aan de EAA.
- Een drempelvrije ingang, een geleidelijn naar de ingang, rolstoeltoegankelijke toiletten en ingang, brede paden die zonder obstakels zijn.
- Of een dagattractie of vakantiepark op loopafstand van een bushalte is, of er een geleidelijn van de bushalte naar de ingang van de locatie is.
- Of de pinautomaat op de juiste hoogte staat.
Als we sociale toegankelijkheid bekijken dan zijn de volgende aspecten belangrijk:
- Een toegankelijke klantenservice: er is een IPad voor communicatie met klanten met een auditieve beperking; op de website is een chatfunctie; medewerkers zijn getraind in het gastvrij bejegenen van klanten met een beperking; medewerkers beheersen gebarentaal.
- Gelijke toegang tot producten en diensten: een blinde klant kan zelfstandig in de webshop bestellingen doen, handleidingen zijn beschikbaar in diverse formats (braille, audio, groot lettertype) en op de website kunnen mensen met een beperking zelfstandig de benodigde informatie vinden.
Tot slot is ook de digitale toegankelijkheid van belang:
- Websites en mobiele apps zijn volledig toegankelijk voor blinden, slechtzienden en andere gebruikers met beperkingen.
- Digitale media zijn compatibel met schermlezers.
- Online-diensten en aankopen zijn voor iedereen bruikbaar.
Zie ook artikel op www.khn.nl (horecasector): Nieuwe toegankelijkheidsrichtlijn komt eraan: ben jij er al klaar voor?
Met dank aan (auteur): Karin Stiksma, oprichter Joint Projects, stichting voor toegankelijke recreatie