Surfstranden Strand Horst (Veluwemeer) ondergaan metamorfose

De surfstranden op Strand Horst ondergaan een veelbelovende transformatie: ze worden het eerste uithangbord van Veluwe aan Zee, een tien kilometer lang recreatiegebied aan het Veluwemeer. De komende maanden wordt er hard gewerkt om de surfstranden om te toveren tot een moderne bestemming voor strandgangers, compleet met een sfeervolle boulevard en nieuwe sportfaciliteiten.

Volwaardig alternatief voor de Noordzeekust

De werkzaamheden op de surfstranden zijn door Leisurelands feestelijk ingeluid. ‘Strand Horst is dé surfspot van Nederland en heeft deze kwaliteitsimpuls verdiend’, zegt een trotse Kees Rutten, directeur van Leisurelands. ‘Begin 2025 ronden we de werkzaamheden af en kan Veluwe aan Zee uitgroeien tot een landelijk begrip, vergelijkbaar met de Noordzeekust.’ Dankzij een breed recreatief aanbod door Leisurelands en haar partners wordt Veluwe aan Zee uniek in Nederland. De vernieuwde surfstranden zullen surfers én strandliefhebbers uit het hele land trekken. Jaarlijks verwelkomt de Veluwe zo’n 200 miljoen dagbezoekers en 7,4 miljoen toeristische overnachtingen.

Niet alleen voor surfers

De zes verschillende stranden worden verbonden door een levendige strandboulevard. Dit zorgt voor een Venice Beach-achtige sfeer die iedere strandliefhebber zal aanspreken. De boulevard wordt uitgerust met tal van voorzieningen, zoals een skateramp en een 3×3 basketbalveld. De eerste sportieve toevoeging, de stoere ‘Muscle Beach’ trimbaan, is al gerealiseerd. Ook voor degenen die vooral willen ontspannen, bieden de surfstranden het hele jaar door voldoende mogelijkheden. Door de herinrichting en verfraaiing van de parkeerplaats ontstaat ruimte voor nieuwe pleinen, zitbanken en veel meer groen. Alle stranden en voorzieningen worden aantrekkelijk aangekleed.

Verblijfsrecreatie

Op de surfstranden bouwt Telstar Beach twintig vakantielodges, voorzien van alle gemakken en met een prachtig uitzicht over het water. Volgens Jeroen Pluis, eigenaar van Telstar Beach, is de tijd rijp: ‘Surfers uit het hele land komen naar onze Surfschool en Beachclub. De vraag naar overnachtingsmogelijkheden is er al langer en zal na de herinrichting van de surfstranden alleen maar toenemen. We gaan in die behoefte voorzien met verblijfsrecreatie van hoge kwaliteit, passend bij ons bestaande aanbod van dagrecreatie.’ Eerder dit jaar opende Telstar Beach een nieuw overdekt terras dat, net als de lodges, zal grenzen aan de strandboulevard.

Meer informatie: www.leisurelands.nl/nl/ontdek-recreatiegebieden-leisurelands/randmeren/strand-horst

6 reacties

  1. Goedemiddag,
    Ik hoop dat jullie inderdaad goed naar de surfers luisteren, die het grootste bezoekers aantal vertegenwoordigen. Graag dicht bij het water parkeren en op het gras optuigen van spullen is de grootste wens, daarnaast een wc die 365 dagen open is.

  2. Ik ben het helemaal met bovenstaande reactie eens. Een nieuwe “aankleding” is leuk, maar ik hoop dat het dichtbij parkeren blijft, met gelijk uitzicht op het meer.

    1. I have been windsurfing at Strand Horst for many years and I agree with the remarks of the windsurfers above, the main attraction of Strand Horst is parking close to the water, rigging up on grass nearby and the perfect water depth in the area, (except when the water level is lowered in the winter months). What’s missing are winter facilities- keeping the toilets and changing cabins open. It would be great to have some shelter along the beach to escape the weather during the winter months. It’s one of the best windsurf spots in Europe! Don’t spoil it please!

  3. Ik blijf het me afvragen; welk probleem lossen we op met deze transformatie? Meer verschillende groepen mensen op een plek met conflicterende belangen, daar wordt het niet perse gezelliger van.

  4. Als je kijkt naar de parkeerinkomsten die de surfers jaarlijks opbrengen en het feit dat het overgrote deel van de bezoekers surfers zijn, dan vraag ik me het volgende af:
    Wat gebeurt er echt met die inkomsten voor de surfers als de plannen doorgaan? Over welke surfvoorzieningen hebben we het dan?
    Hebben we het dan over de altijd smerige toiletten, een horeca gelegenheid waarbinnen surfers in wetsuits niet meer zijn toegestaan, een grasveld dat niet meer gebruikt mag worden door de surfers, maar in gebruik is bij de verschillende exploitanten, een zand/verhard strand waar je je kwetsbare surfspullen moet optuigen?
    Waar zijn de plannen op gericht? Om die sportieve surfers te weren en winstgerichte ondernemers te faciliteren?
    Wat is het beleid van de gemeente? Gaat welvaart boven welzijn, sport en gezondheid?
    Kortom hopelijk stof tot nadenken en niet te laat!

  5. Zal lekker trimnen worden terwijl iemand zijn kite wil neerlaten. Trimmen is niet afhankelijk van water en kun je overal aanleggen.
    Als je al een betonbaan moet aanleggen doe het dan achter het gras langs huidig fietspad en niet tussen zandstrand en gras.
    Laat me raden van alle beslissers zit er geen fatsoenlijke surfer tussen.
    Stel idioten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *