Science Center over Water, Hidrodoe (Be), opent educatieve waterspeelplaats

Musea en science centers worden steeds interactiever en schuiven op in de richting van attracties. Ook het Belgisch waterdoecentrum. Hidrodoe speelt in op deze trend. Zonder daarbij de educatieve doelstelling uit het oog te verliezen. Weervrouw Jacotte Brokken beaamde dat tijdens de opening: “Met deze outdoorervaring toont Hidrodoe dat ze na 20 jaar nog steeds uniek en origineel zijn. De boodschap van de Watertuin is: koester water, elke druppelt telt. Dat is een boodschap die super belangrijk is, voor jong en oud. Water is schaars en kostbaar, dat beseffen we nog te weinig.” 

Samen met Jan De Haes, gedeputeerde voor toerisme en milieu voor de provincie Antwerpen, Mien Van Olmen, burgemeester van Herentals en Eddy Troosters, CEO van Pidpa, werd de Blauwe Watertuin feestelijk geopend. De kinderen van het eerste en zesde leerjaar van basisschool de Wijngaard uit Herentals waren de jongste VIP’s op het openingsfeest.

“De boodschap die Hidrodoe brengt is zeer belangrijk”, benadrukt Jan De Haes. “Water kan voor conflicten zorgen, omdat het net zo kostbaar is. Wij zijn zo gewend dat er drinkwater uit de kraan komt, maar in veel landen is dit niet het geval. Die sensibilisering vanuit Hidrodoe naar jong en oud, kunnen we vanuit de provincie zeker aanmoedigen.”

Burgemeester Mien Van Olmen vult aan: “Al meer dan 20 jaar zijn we in Herentals trots op Hidrodoe. De ligging vlakbij de Kleine Nete is inspirerend en uniek. Hidrodoe en de stad Herentals hebben doorheen de jaren boeiende projecten samen kunnen opstarten.”

De nieuwe Blauwe Watertuin vertelt het verhaal van een druppel water, van zijn reis door de natuur tot zijn uiteindelijke gebruik door de mens.

Wat de bezoekers niet zien, zijn de nieuwe technieken die gebruikt werden voor deze renovatie. “Als innovatief waterbedrijf, zoeken we steeds naar duurzame en technologische oplossingen. Enkele jaren geleden, ontstond het idee om van Hidrodoe een gesloten ecosysteem te maken”, vertelt Eddy Troosters. “Een ambitieus idee, maar momenteel zijn we heel dicht bij dit doel. Met zonnepanelen, een warmtepomp en vooral een gesloten watercirculatie zijn die ideeën een werkelijkheid geworden, waar Pidpa erg trots op is.”   

“Deze watertuin werd samen met kinderen ontworpen. Daardoor is hij heel aantrekkelijk, gezinsvriendelijk en kindgericht geworden. We zijn ontzettend blij met deze nieuwe Blauwe Watertuin.” zegt Hilde De Laet, manager van Hidrodoe.

En de kinderen? Die vonden de nieuwe Blauwe Watertuin vooral heel leuk. Met een druk op een rode knop werd de Blauwe Watertuin geopend en spoot de Waterbron omhoog. De kinderen van basisschool De Wijngaard ontdekten een glijbaan door de waterzuivering, fietsen voor je watervoetafdruk, een klimparcours door grondlagen en een heuse wolkenmaker! 

De nieuwe Blauwe Watertuin is heel het jaar door geopend. Ook in de winter blijft hij aantrekkelijk, met activiteiten die in alle seizoenen werken.

Bron en meer informatie: www.hidrodoe.be/nieuws/de-blauwe-watertuin-open

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *