Route Elfstedentocht volledig bevaarbaar

De volledige route van de wereldberoemde Elfstedentocht kan vanaf nu ook zonder obstakels over het water worden afgelegd, bij temperaturen boven nul en per boot weliswaar. Het noordelijke deel van de Elfstedenvaaroute is toegankelijk gemaakt voor de pleziervaart. Hiermee gaat voor vele  watersporters een langgekoesterde wens in vervulling, het varen van de Elfstedentocht. De ‘hel van het Noorden’ is officieel geopend.

elfstedentocht
routekaart Elfstedentocht

Hoewel het grootste deel van de route al bevaarbaar was, bleef het gedeelte tussen Berltsum (Berlikum) via Bartlehiem naar Leeuwarden een lastig stuk. Ruim 15 jaar geleden werd het idee geopperd om het Noordelijke deel van de route bevaarbaar te maken voor pleziervaartuigen. Deze ‘hel van het Noorden’ voor schaatsers werd een ‘droom van het Noorden’ voor waterrecreanten. Gemeenten en provincie omarmden het project en maakten bewoners en ondernemers in de regio enthousiast. Nu is de droom werkelijkheid geworden en is de ruim 200 km lange Elfstedenvaarroute volledig bevaarbaar.

Dankzij uitgebreide werkzaamheden de afgelopen jaren, is de Noordelijke Elfstedenvaarroute klaar om watersportliefhebbers te verwelkomen. In de afgelopen jaren is een hoop werk verricht. Vaarwegen verbreed en verdiept, damwanden en (natuurvriendelijke) oevers aangebracht, bruggen opgehoogd, nieuwe sluizen en aanlegvoorzieningen aangelegd. Het Noordelijke  deel van de tocht is nu bevaarbaar voor boten met een diepgang van 1.30 meter en een doorvaarthoogte van ongeveer 2.40 meter. Hiermee is de gehele route van de tocht der tochten volledig bevaarbaar geworden en kunnen watersporters ook de finish op de Bonkefeart in Leeuwarden halen.

Via www.beleefFriesland.nl/watersport/vaarroutes is de route als PDF te downloaden.

2 reacties

 1. Hallo,
  Wij hebben de Elfstedentocht gevaren met een sloep.
  Was een prachtige ervaring en soms vaarden we wel even verkeerd.
  Door de navigatie op mijn telefoon en een route kaart er bij waren we weer gauw op de goede route. och adviseer ik op sommige bochten een bordje te plaatsen dat, dat de goede route is. Zoals na franeker maak je een bocht die richting de klei route gaat..

  M.v.g.
  Fam Faber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *