Romeinenweek kiest dit jaar voor thema ‘Water’

Van 30 april tot en met 8 mei 2016 vindt opnieuw de landelijke Romeinenweek plaats. Een week die volledig in het teken staat van Romeinse geschiedenis, erfgoed en archeologie met dit jaar speciale aandacht voor het thema Water. In de Romeinenweek organiseren tientallen organisaties door het hele land activiteiten voor jong en oud.

romeinen in het waterWater was belangrijk voor de inwoners van het Romeinse Rijk. Niet alleen om praktische redenen – om te wassen, te drinken of te bewateren – maar ook in culturele zin. Er werden allerlei mysterieuze eigenschappen aan toegedicht. Zo zou het water uit de bron Salmacis (nabij het moderne Bodrum in Turkije) mannen vrouwelijk maken, terwijl je van een slok water van de Nijl juist dik en vruchtbaar werd.

Baden en aquaducten
Water is er niet alleen om te drinken. Badhuizen waren een essentieel onderdeel van de Romeinse cultuur. Bezoekers konden er genieten van allerlei hete en koude baden, massages, ‘sauna’s’ en smakelijke hapjes. Toch waren baden niet zonder gevaar. Zonder chloor was het water behoorlijk smerig, en Romeinse moraalridders vonden dat mannen van al dat gebadder slap werden. Badhuizen sloegen ook aan in de Romeinse provincies; in Heerlen is bijvoorbeeld een prachtig exemplaar bewaard gebleven.

Om al die badhuizen – plus fonteinen, vijvers, tuinen, openbare toiletten, parken en meer – van water te voorzien, was een constante aanvoer nodig. Aquaducten brachten het water vanuit verre bronnen naar de steden. Het waren absolute technische hoogstandjes: sommige aquaducten werken nog steeds.

het Romeinse vrachtschip
Romeins vrachtschip

Trossen los
Water vormde ook een belangrijk verkeersnetwerk: rivieren waren de echte snelwegen van het Romeinse Rijk. De Limes volgde de loop van de Rijn en langs deze rivier werd dan ook een groot aantal forten gebouwd. Talloze kooplieden voeren de rivier op en af om de soldatenkampen en dorpen te bevoorraden. Sommigen waagden zich zelfs op zee en staken over naar Groot-Brittannië. Grote delen van het Romeinse Rijk grensden tenslotte aan zee. Om die delen van het Rijk te bewaken, zetten de Romeinse keizers hun marine in.

Plezierjachten
Door de jaren heen zijn er heel wat Romeinse schepen gevonden in de Nederlandse bodem. In Zwammerdam bijvoorbeeld, maar ook in Woerden en de Utrechtse wijk Leidsche Rijn (foto). Voor wie liever zijn of haar voeten op het droge hield, waren er talloze bruggen, waarvan onder andere in Cuijk en Maastricht sporen zijn overgebleven.

Vele activiteiten
Al deze aspecten komen aan bod bij de vele activiteiten van de deelnemende organisaties in de Romeinenweek. De Romeinenweek is een initiatief van RomeinenNU en Stichting Romeinse Limes Nederland.

Meer informatie: www.romeinenweek.nl

Red.: Inspelen op themadagen biedt een goede kans om mee te liften op een landelijke marketingcampagne en naamsbekendheid. Ons Romeinse erfgoed is internationaal gezien (inkomend toerisme) geen heel groot thema. Er zijn wel diverse steden en regio’s die een sterke band hebben met het Romeinse verleden. Bovendien spreekt het thema ‘de Romeinen’ bij veel mensen tot de verbeelding.
Nog meer themadagen: www.pretwerk.nl/agenda/themadagen-2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *