Rijksmuseum trekt meer bezoekers in 2022

In februari 2022 kon het Rijksmuseum, na lange tijd dicht te zijn geweest vanwege de coronapandemie, weer publiek verwelkomen. Vanaf dat moment vonden steeds meer bezoekers hun weg naar het museum.

In totaal verwelkomde het Rijksmuseum in 2022 ruim 1,7 miljoen mensen. Van de 1,7 miljoen bezoekers is 38% nationaal bezoek en 20% kind (in 2021 was dit respectievelijk 63% en 21%). 13% van het totaal aantal bezoekers kwam uit Amsterdam, waarbij sprake is van een absolute groei van 54% (t.o.v. 2021). In 2022 bezochten ruim 111.000 leerlingen het Rijksmuseum. In totaal organiseerde het Rijksmuseum 22 tentoonstellingen en presentaties. 6,5 miljoen mensen hebben dit jaar de website van het Rijksmuseum bezocht, waarvan 1,2 miljoen het platform Stories. Via de social mediakanalen had het Rijksmuseum een bereik van gemiddeld 5,5 miljoen weergaven per maand. In 2022 bezochten ruim 111.000 leerlingen het Rijksmuseum.

Hoogtepunt van het jaar
De verwerving van De Vaandeldrager van Rembrandt behoort tot de hoogtepunten van het jaar. De historische aankoop van het meesterwerk en de rondreis van het schilderij in 12 maanden langs 12 provincies van Nederland werd mogelijk door de Nederlandse Staat met steun van de Vereniging Rembrandt, de VriendenLoterij en het Rijksmuseum Fonds. In december ontving het Rijksmuseum voor de verwerving van de Vaandeldrager, de Apollo Acquisition of the Year Award 2022.

Operatie Nachtwacht
In januari van dit jaar presenteerde het Rijksmuseum een ultrahoge resolutie foto van De Nachtwacht, de grootste en meest gedetailleerde foto ooit van een kunstwerk gemaakt. Deze werd in de eerste dagen door ruim 500.000 mensen wereldwijd bekeken. Hierdoor kan de hele wereld tot in het kleinste detail op het meesterwerk inzoomen. Deze foto maakt onderdeel uit van Operatie Nachtwacht, het onderzoeks- en restauratieproject van De Nachtwacht.

Spraakmakende tentoonstellingen
Het Rijksmuseum presenteerde een aantal spraakmakende tentoonstellingen in het afgelopen jaar, waaronder Revolusi! Indonesië Onafhankelijk, over de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië in de periode 1945-1949. In maart werden het onderzoeksproject Vrouwen van het Rijksmuseum en het gelijknamige fonds gelanceerd met als doel vrouwelijke kunstenaars in de Rijksmuseumcollectie te inventariseren en een meer evenwichtige representatie in de collectie en presentatie te creëren.

Reizende collectie
Gedurende een groot deel van het jaar kon het publiek in bijna 100 musea in binnen- en buitenland van de collectie van het Rijksmuseum genieten. Zo doen inmiddels zes Nederlandse stadsmusea mee aan de reizende tentoonstellingsreeks Schatten uit het Rijksmuseum.

“We zijn heel blij dat we weer open zijn”, zegt Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum. “Meer dan ooit maakt deze tijd duidelijk dat Musea en Kunst van waardevolle betekenis zijn in het leven van mensen. We kijken uit naar de historische Vermeer tentoonstelling die op 10 februari opent.”

Meer informatie: www.rijksmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *