Recreatiegemeenten in de knel door nieuwe berekening gemeentefonds

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) gaat vanaf 2013 de gegevens uit de Basisadministratie Adressen en Gebouwen (BAG) gebruiken bij het opleveren van de onderliggende cijfers voor het verdelen van het gemeentefonds. Dit pakt zeer negatief uit voor de begroting van gemeenten met veel recreatiewoningen. De RECRON stuurde een brandbrief naar minister Spies om te pleiten voor aanpassing van de herverdeling.

vakantiewoning op Landal Orveltermarke

Woonbestemming
In de huidige situatie worden alle recreatiewoningen meegeteld in de verdeling van de algemene uitkering uit het gemeentefonds. Als de BAG wordt gebruikt, dan tellen daarbij alleen gebouwen met een woonbestemming mee. Door de plannen van de minister lopen de recreatiegemeenten miljoenen euro’s mis. De kans is groot dat deze gemeenten de kortingen op het gemeentefonds direct gaan verhalen op de sector via het verhogen van de toeristenbelasting of andere lokale lasten.

Begrotingstekort bij gemeenten
RECRON vraagt de minister om bij het gebruik van de BAG voor de verdeling van het gemeentefonds behalve de panden met woonbestemming, ook de panden met logiesbestemming mee te nemen. Hierdoor ontstaan er geen grote verschillen tussen de huidige en nieuwe methodiek en dus geen grote begrotingstekorten bij de betreffende gemeenten.  Een andere oplossing is het vasthouden aan de huidige berekening.  Gemeenten blijven dan zelf verantwoordelijk voor de informatie over het aantal recreatiewoningen in de gemeente en daardoor vinden er geen spectaculaire veranderingen plaats.

Zekerheid voor ondernemers
In deze financieel zware tijden is stabiliteit letterlijk van levensbelang voor recreatieondernemers. Mocht de minister haar plan toch door willen zetten dan wil RECRON de garantie dat de betreffende gemeenten de kosten niet gaan verhalen op de recreatiesector via verhoging van de toeristenbelasting of andere lokale lasten. Dat dit een makkelijk middel is blijkt wel uit de cijfers van het COELO waaruit blijkt dat de toeristenbelasting dit jaar stijgt met 8,3 procent. Dat komt vooral doordat nu tien gemeenten meer dan vorig jaar toeristenbelasting heffen.

Bron: persbericht RECRON (+ lijst met gemeenten die nadeel ondervinden.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *