Provincie Limburg investeert in toeristisch ondernemerschap

Toerisme is een belangrijke economische motor voor Limburg. Via een investeringsprogramma krijgt het toeristisch ondernemerschap de komende jaren een impuls van 12 miljoen euro. Samen met ondernemers, kennisinstellingen en brancheorganisaties zet de Provincie Limburg in op scholing, innovatie en nieuwe digitale marketingconcepten. De investeringen moeten meer toeristen en bezoekers naar Limburg lokken en bijdragen aan werkgelegenheid en meer bestedingen. Het investeringsprogramma wordt in maart in Provinciale Staten behandeld.

Toeristisch ondernemerschap in Maastricht
Toeristisch ondernemerschap in Maastricht
“Het toerisme in Limburg staat als een huis en ook de internationale waardering groeit. Kijk bijvoorbeeld naar de recente nominatie van Parkstad als kanshebber op de beste toerismebestemming ter wereld”, zegt gedeputeerde Eric Geurts met onder meer toerisme & recreatie in portefeuille. “Jaarlijks verwelkomen we bijna drie miljoen verblijfsbezoekers en worden tien miljoen overnachtingen geboekt. Maar aan die kwaliteit moeten we blijven werken en moeten we inspelen op nieuwe ontwikkelingen met groeikansen.”

De toeristische sector in Limburg is goed voor 37.000 banen. Om verder te groeien is krachtig ondernemerschap in de sector cruciaal. Nu de economie weer aantrekt zijn meer goed opgeleide arbeidskrachten nodig. Eric Geurts: “Wij hebben in Limburg een aantal goede opleidingen op zowel HBO als MBO-niveau. De slag om de bezoeker gaat onverminderd door. Het is nu noodzakelijk om de krachten te bundelen en meer samen te werken.” De Provincie zet met het investeringsprogramma ‘In Limburg beleven we meer’ dan ook in op drie sporen.

Versterken van ondernemerschap
De sector vraagt om werknemers die het verschil maken. Ondernemers kunnen samen met opleidingscentra leer-werktrajecten opzetten, stages regelen en bijscholing verzorgen. De toerist wil meer beleving, entertainment en unieke ervaringen en dat vraagt om nieuw ondernemerschap. Kennis over specifieke doelgroepen en leefstijlen van toeristen is daarbij essentieel. Zeker in de verblijfsrecreatie is er de komende jaren een kwaliteitsslag nodig om vitaal en aantrekkelijk te blijven. Samen met gemeenten, brancheorganisaties en ondernemers wordt hiervoor een uitvoeringsstrategie ontwikkeld om ook in de toekomst de voor Limburg belangrijke verblijfsrecreatie concurrerend te houden. Voor het versterken van ondernemerschap is de komende jaren 2,0 miljoen euro beschikbaar.

Versterken van Limburgse kracht en infrastructuur
De Provincie investeert in een aantal belangrijke projecten in Limburg met (grensoverschrijdende) partners. Investeringen in deze zogeheten ‘hefboomprojecten’ lokken weer nieuwe investeringen uit. Een voorbeeld is de doorontwikkeling van het Nautisch Programma van Eisen voor de Maasplassen met het actieplan Waterrecreatie Midden en Noord-Limburg. Hiervoor wordt 3,3 miljoen euro uitgetrokken. Investeringen die op basis van ervaringen van de afgelopen jaren nieuw ondernemerschap en nieuwe investeringen uitlokken van een factor drie keer zo veel. Maar ook kleinere projecten zoals investeringen in de toeristische infrastructuur zoals de euregionale routes d’Artagnan, de internationale Maasfietsroute en de Liberation route verbinden Limburg. Ook met onze buurlanden. In totaal is er voor deze investeringslijn 6 miljoen euro beschikbaar.

Versterken van één Limburg
Verder hecht de Provincie aan het versterken van de promotie van Limburg, zowel in binnen- als buitenland. Alleen al in de omliggende euregio gaat het om een gebied met ruim 6 miljoen inwoners, 9 miljard euro aan omzet en ruim 100 miljoen bezoekers per jaar. Voor Limburg biedt deze grensoverschrijdende markt dus veel potentiële nieuwe bezoekers. Eric Geurts: “We werken nauw samen met onze buurregio’s en hebben daarbij ook wat te bieden. We zijn recent uitgeroepen tot de meest gastvrije provincie. Dat zorgt ervoor dat de mensen op bezoek blijven komen.” Voor marketing, promotie streekproducten en evenementen is 3,5 miljoen euro gereserveerd en voor kennisdeling, proces- en lobbyactiviteiten nog eens 0,5 miljoen euro.

Partnerships zijn cruciaal
De Provincie Limburg maakt deze ambitie niet waar zonder de ondernemers, brancheorganisaties, gemeenten en kennisinstellingen. Voor een zo optimaal mogelijke samenwerking dient daarom bij nieuwe projecten draagvlak in de regio te zijn en financiert de Provincie voor maximaal vijftig procent van de investering. De specifieke voorwaarden worden nog nader uitgewerkt.

Bron: persbericht provincie Limburg

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *