Pairi Daiza voegt grote interactieve led-ramen toe aan de buitenzijde van het aquarium

Pairi Daiza heeft in de ramen van het historische aquariumgebouw (oud kasteel) een kunstzinnige led-intallatie laten aanbrengen, met als titel “NEMO, Oceaanpracht” Daarin wordt een bewegend beeld gegeven van een onderwaterwereld. De installatie is interactief. De beelden reageren op de bezoekers.

Voor deze duik in de oceaan heeft Pairi Daiza de talenten en expertise ingeschakeld van vier Belgische bedrijven die gespecialiseerd zijn in artistieke creatie, animatie en interactiviteit. Met name door middel van kunstmatige intelligentie en de meest geavanceerde audiovisuele apparatuur:

Deze creatie, die dagelijks doorlopend zal worden aangeboden, is het eindresultaat van een combinatie van technologieën uit realtime videotoepassingen en de wereld van videogames, evenals geavanceerde algoritmen voor de detectie van aanwezigheid en beweging van bezoekers. De 3D-modellen die de mariene decors en diersoorten vormen, zijn gemaakt met een hyperrealistische benadering. Om ze levensechter te maken, zijn de bewegingen, afmetingen en gedragingen van elk ontwikkeld met de experts van de mariene fauna en flora van Pairi Daiza.

Daphné Cornez, artistiek directeur van Pairi Daiza: “We hebben leven gegeven aan elk van de componenten en verschillende scenario’s en gedragingen gecreëerd op basis van de aanwezigheid van het publiek, om ze tot acteurs te maken die op steeds verschillende manieren zullen interageren, om zo een ‘levende’ wereld te creëren in plaats van een éénlijnige videolus die onvermijdelijk herhaald wordt. Specifieke camera’s en speciaal ontwikkelde algoritmen gebruiken kunstmatige intelligentie. Dit maakt het mogelijk om de aanwezigheid van het publiek continu te analyseren, hun gedrag voor het kasteel te observeren en zo de activiteiten van de dieren in deze oceaancondensatie te beïnvloeden.”

Natuurlijk zijn de camera’s die de aanwezigheid van bezoekers vastleggen en analyseren niet uitgerust met gezichtsherkenning. Ze detecteren louter de aanwezigheid en bewegingen. Het zijn met name deze bewegingen van bezoekers die willekeurig scenario’s activeren. Afhankelijk van de aanwezigheid van bezoekers kunnen de walvis, de narwal, de orka’s, de dolfijnen of de scholen vissen elkaar benaderen of de mensen volgen. De interactiviteit tussen menselijke aanwezigheid en de nieuwsgierigheid van de dieren komt op hyperrealistische wijze tot uiting.

Thibault Baras, Directeur van Dreamwall Media Solutions, de internationaal erkende animatie- en digitale productie studio gevestigd in Charleroi, duidt de artistieke en technologische uitdaging: “De verbeelde en gedroomde visie van deze animatie willen we absoluut realiseren met respect voor hyperrealistische artistieke bedoelingen en de precieze aanwijzingen van wetenschappelijke experts betreffende het uiterlijk en het natuurlijke gedrag van elk van de actoren binnen dit virtuele onderwateruniversum.”

“Bij Hovertone, interactie designers, geloven we dat interactiviteit de vonk biedt voor de magie binnen de ontmoeting tussen creativiteit en technologie,” vult Joëlle Tilmanne, CEO van Hovertone aan: ”De magie komt hier evenzeer uit de samenwerking tussen partners met complementaire expertise. Samen met Grand les Yeux, DreamWall en Eventcom hebben we een unieke meeslepende ervaring gecreëerd, die de bezoekers onderdompelt in een interactief en evoluerend marien universum. We zijn trots op deze samenwerking die de wonderen van de natuur viert en laat zien hoe technologie de bezoeker een actieve rol in de ervaring kan geven. We hopen dat ‘NEMO, oceaanpracht’ alle bezoekers zal inspireren en verwonderen.”

Thomas Richard, directeur van EventCom: “De grootste uitdaging was de perfecte integratie van de duizenden hightechcomponenten op de gevel van het kasteel. Het was een nauwgezet werk, vrijwel onopgemerkt door de bezoekers en de duizenden vissen die daar leven, om, als bij toverslag, de oude, ondoorzichtige ramen te transformeren in enorme virtuele vensters op de oceaan, gereconstrueerd door onze projectpartners.”

Er is een uitzonderlijk integratiewerk verricht om “NEMO, Oceaanpracht” in het kasteel te installeren. Decoratieve goten, gevormd en geverfd naar de blauwe stenen en bakstenen van het kasteel, vormen een ingenieus en minutieus camouflagewerk om de 6,5 kilometer kabels onzichtbaar te maken. Hierdoor komen de historische architectuur en de technologieën van de toekomst in perfecte harmonie samen.

Bron en meer informatie: www.pairidaiza.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *