ONL waarschuwt voor risico’s verdere lastenverzwaring MKB bedrijven

Hans Biesheuvel van ONL voor Ondernemers gaf na de presentatie van de miljoennota zijn reactie “Na de eerdere stijging van het minimumloon, huurprijzen, vennootschapsbelasting en verlaging van zelfstandigenaftrek en nu ook weer het verlagen van de mkb-winstvrijstelling van 14 naar 12,7 procent en het versoberen van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), in deze Miljoenennota, is de koek echt op. Verdere lastenverzwaring voor het MKB is nu onverstandig.”

Een dag later, tijdens de algemene beschouwingen, blijkt dat er toch nog meer lastenverzwaringen worden ingepland. Vooral de verdere verhoging van het minimumloon baart Biesheuvel zorgen, zo vertelt hij op RTL-Z. Ook is hij niet blij dat vele maatregelen worden bekostigd uit het Nationaal Groeifonds – bedoeld voor innovatie van het bedrijfsleven. Biesheuvel “Dat is een nationaal graaifonds geworden.”. Als klein lichtpuntje noemt Biesheuvel de keuze om de accijnsverhoging op brandstof niet door te laten gaan.

Overzicht van de maatregelen

Het belastingtarief voor box drie gaat een jaar eerder (in 2025) dan gepland met één procent omhoog. Het wordt voor het mkb met het jaar ingewikkelder om genoeg te verdienen om te verduurzamen, innoveren en mensen aan te nemen. Hoewel dit deels kan worden toegeschreven aan ontwikkelingen die invloed hebben gehad op elke Nederlander (covid-19, gestegen energieprijzen), zijn er ook politieke keuzes gemaakt die vooral het bedrijfsleven hebben geraakt, zoals het snijden in de zelfstandigenaftrek; van 5.030 euro naar 3.750 euro over 2024, en het gemorrel aan de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) per 2025 dat ook in de Miljoenennota staat.

Biesheuvel is ook geen voorstander van een verdere verhoging van het minimumloon.: “Dat kan het mkb echt niet meer opbrengen en drijft inflatie op”. Ook moeten de handen af van de BOR. “Familiebedrijven zijn een stabiele factor voor de economie en verdienen ook stabiel beleid.” 

De stijging van de huurprijzen heeft er fors ingehakt bij veel MKB bedrijven; huurverhogingen van boven de tien procent waren geen uitzondering. Niet alleen grote bedrijven hebben hier last van, maar ook kleine ondernemers, zoals winkel- en restauranteigenaren. “Lastenverzwaringen hebben een domino-effect. Als grotere bedrijven hun omzet zien dalen, is het effect dat er minder wordt afgenomen van het mkb en dat leidt tot een neerwaartse spiraal”, wijst Biesheuvel.  “Lastenverzwaring voor het mkb betekent ook dat de financiële ruimte die nodig is om de verduurzamingsslag te maken, te innoveren en personeel aan te nemen verder wordt bemoeilijkt”, zegt Biesheuvel. “Dit soort maatregelen zetten het verdienvermogen onder druk.”

Aanjager nodig voor mkb-financiering

De toegang tot financiering blijft een knelpunt voor het mkb. Banken zijn steeds minder bereid om het mkb van een lening te voorzien, zeker als het om wat lagere bedragen gaat. Ook sluit het financieringsaanbod van banken niet goed genoeg aan op de behoeften van het mkb. Waar non-bancaire financiers steeds succesvoller worden door zich te richten op een bepaalde groep klanten, ziet ONL dat de one size fits all-benadering van banken niet aanslaat bij mkb-ondernemers die opzoek zijn naar een specifiek pakket. “Het wordt tijd om een aanjager voor mkb-financiering aan te stellen, vergelijkbaar met Tech Leap, het aanjaagprogramma voor Nederlandse start-ups en scale-ups waar Prins Constantijn het gezicht van is. Deze aanjager kan partijen die zich bezighouden met financiering bij elkaar brengen. Het is tijd voor meer overzicht in de beschikbare leningen, zoals in de aangekondigde Financieringshub werd beloofd”, aldus Biesheuvel. 

Bron en meer informatie: www.onl.nl/hoogtepunten-miljoenennota-2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *