Verhoging BTW voor verblijfsrecreatie hangt nog altijd boven de markt

Vorig jaar kon een amendement (wetswijziging) van NSC voor een verhoogd BTW tarief voor hotels en vakantieparken nog worden tegengehouden. Een btw-verhoging blijkt echter nog steeds een onderwerp van gesprek op de formatietafel. Dit is mede ingegeven door de financiële tekorten waar het Rijk mee kampt.

Hiswa-Recron, ondernemersorganisatie voor de belangen van ondernemers in de watersport en recreatie, is met een statement gekomen tegen de verhoging van de BTW op logies. Door een voorgestelde BTW verhoging van 9 naar 21%, worden overnachtingen in onder andere hotels, vakantieparken en bed and breakfasts duurder. Hiswa-Recron is bang dat het de concurrentiepositie van Nederlandse overnachtingsaccommodaties verzwakt.

Nederlandse logiesbedrijven mogen momenteel hun diensten aanbieden tegen het verlaagde btw-tarief van 9 procent. Dit tarief draagt bij aan inkomensherverdeling, stimuleert consumptie, bevordert arbeidsparticipatie en biedt werkgelegenheid. Het verlaagde btw-tarief is doeltreffend in het stimuleren van het toerisme. Als het btw-tarief op logies wordt verhoogd, verslechtert de concurrentiepositie van de Nederlandse logiessector aanzienlijk.

Een btw-verhoging op logies leidt tot minder gasten, overnachtingen en brutowinst voor deze bedrijven, waardoor de mogelijkheden voor herinvesteringen afnemen. De logiessector komt daarmee in een neerwaartse spiraal.

Adviesbureau Ginder deed in opdracht van HISWA-RECRON en verschillende bedrijven onderzoek naar de maatschappelijke en economische effecten van een verhoging van de btw. Een btw-verhoging voor vakantiebedrijven heeft verstrekkende gevolgen die niet alleen de sector zelf raken, maar ook de Nederlandse samenleving. Op de korte termijn verslechtert de concurrentiepositie van de Nederlandse logiessector, de prijzen zullen immers stijgen. Nu al kunnen circa twee miljoen Nederlanders niet op vakantie vanwege de hoge kosten. Met de btw-verhoging zullen naar verwachting meer huishoudens met lage inkomens niet meer op vakantie kunnen in Nederland. Dat terwijl vakantie een positief effect heeft op welzijn en gezondheid. Alle nadelen staan in het onderzoeksrapport van Ginder.

Momenteel zijn er afspraken met kamerleden gepland. Met ondersteuning van corporate affairsbureau Hague stelde HISWA-RECRON een position paper en fact sheets op. Deze vormen de basis voor de gesprekken die we voeren met het ministerie van Financiën, kamerleden en andere belangrijke stakeholders.

Meer informatie: Hiswarecron.nl en www.khn.nl (hotels)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *